Najskuplji automobili pripašće predsjedniku i potpredsjedniku NSRS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Najskuplji automobili pripašće predsjedniku i potpredsjedniku NSRS

Kako nezvanično saznajemo, najskuplje vozilo pripašće predsjedniku i potpredsjedniku Narodne skupštine. Za dva audija biće izdvojeno po 137 hiljada maraka. Poslanik SDS-a Davor Šešić ističe da NSRS posjeduje i više nego što je zaista potrebno putničkih automobila.

Za Narodnu skupštinu Republike Srpske krize nema, sudeći po novčanim sredstvima koja se izdvajaju za novi vozni park. Nove automobile dobiće predsjednik, potpredsjednik, poslanički klubovi, kao i Služba Narodne skupštine RS. Sve to koštaće skoro pola miliona maraka.

Novi automobili uskoro će biti parkirani ispred Narodne skupštine RS . Razlozi za novu nabavku, kažu iz Parlamenta, su dotrajalost i starost automobila. Ističu da se ovom nabavkom mijenjaju vozila koja su stara više od deset godina.

“Ovom nabavkom kupljene su tri „Škoda oktavie“, jedna „Škoda fabia“, jedan „Pasat“ i dva „Audija A6“. Ukupna vrijednost je 419.822 КМ bez PDV-a“-navodi se u odgovoru Narodne skupštine.

Rok isporuke automobila je 90 dana, zbog čega nisu bili u mogućnosti, kako navode, precizirati cijenu za svaki automobil pojedinačno. Međutim, kako se nezvanično saznaje najskuplje vozilo pripašće predsjedniku i potpredsjedniku Narodne skupštine. Za dva audija biće izdvojeno po 137 hiljada maraka.

Poslanik SDS-a Davor Šešić ističe da Narodna skupština RS posjeduje i više nego što je zaista potrebno putničkih automobila.

„Mi i dalje ukazujemo na to da ima sigurno i višak automobila koji zahtjevaju i troškove održavanja i gorivo. U prethodnom mandatu smo vidjeli da je bilo više i klubova opet zarad potreba NSRS ne građana. Ti troškovi bi svakako morali biti racionalniji posebno ako uzmemo koliko ima stanovnika u RS”, kaže Šešić i dodaje da NS RS ima više nego dovoljan budžet za normalno funkcionisanje.

Na problem nabavke skupih automobila ukazivala je i Jelene Trivić iz PDP-a.

Kao narodni poslanik imala je prijedloge kako i na koji način treba usmjeriti novac od službenih vozila. Međutim, njene preporuke nisu naišle na odobravanje kod kolega poslanika i službenika Parlamenta Srpske.

„Ja sam pričala u svojoj diskusiji vezano za Fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu. Dakle, predlagala sam da se 5 % od cijene tih automobila izdvaja za Fond solidarnosti. Sama direktorica je rekla da oni ne mogu upratiti da li sve institucije koje nabave automobile uplaćuju tih 5 %. Onda su se zvaničnici pravdali da što skuplji automobil uzmemo to više novca odlazi za Fond solidarnosti. Moja teza je potpuno obrnuta. Treba spustiti cijenu automobila sa tih 130 hiljada na 70 hiljada, pa da tu razliku od 60 hiljada uplatimo u Fond solidarnosti“, navodi poslanik PDP-a Jelena Trivić.

Iz opozicije upozoravaju da nije sporan samo novac koji odlazi za nabavku novih limuzina. Problematična su i sredstva koja se izdvajaju za zapošljavanje novog kadra.

Iz SDS-a ističu da namjeravaju tražiti odgovor na pitanje, koliko radnika je u prethodnom periodu zaposleno i na koji način, nakon čega će biti poznato da li je Narodna skupština postala mjesto gdje se zapošljava samo stranački kadar.

BN TV
(Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Danas objavljeno

SAD: Pojačane mjere oko kongresa nekih saveznih država

M.

Navaljni uhapšen odmah po slijetanju u Moskvu

M.

Gdje državljani BiH mogu putovati, a gdje ne?

M.

Ostavite komentar