29. Augusta 2022.

Najskuplja pica na svijetu košta više hiljada evra – evo zašto je posebna

Big Portal

Ovaj italijanski specijalitet je pogodan za svako doba godine, jer uvek možemo da napravimo picu od različitih sastojaka, naravno, u zavisnosti od sezone namirnica, prenosi Poslovni dnevnik.

Posebno bismo želeli da probamo picu sa egzotičnim sastojcima. To je navodno najskuplja pica na svetu, koja košta neverovatnih 8.300 evra.

Njeno ime je Luj XIII, što je sasvim prikladno s obzirom na luksuz koji je vladao na francuskom dvoru u 17. veku.

Recept za ovu picu za bogate napravio je Renato Viola, veoma cenjeni italijanski pica majstor, pobednik nekoliko prestižnih kulinarskih takmičenja, piše Nrivision, a prenosi magazin Siti.

Njegova pica Luj XIII ima samo 20 cm u prečniku. Služi se isključivo u domu naručioca.

Ugostiteljski tim čine Renato Viola, somelijer i kuvar. Celokupna priprema pice se odvija na licu mesta, osim testa koje se priprema 72 sata unapred od organskog brašna, ružičaste soli iz reke Marej i prirodnog kvasca.

Renato Viola kaže da je većina sastojaka u njegovoj pici iz Francuske i Italije.

Mozzarella di bufala, sir napravljen od mleka domaćih italijanskih bivola, daje ovoj pici prepoznatljivu vlažnu, žvakastu i sirastu teksturu. Najskuplji sastojak su jastozi – pripremljeni i flambirani u konjaku. Pored njih, kao preliv pice koriste se i tri vrste egzotičnog kavijara, kozice i mediteranske vrste škampa.

Uz obrok, domaćini dobijaju unikatni pribor za jelo od ugostiteljske ekipe, kao i Remi Martin Cognac Louis XIII, koji se odlično slaže sa ukusima pice.

A gde se ova pica može probati? Nažalost, samo na jednoj lokaciji u svetu – u gradu Agropoli u italijanskoj regiji Salerno.

Ako želite da probate picu Luj XIII, kontaktirajte pica majstora Renata Viole i zakažite termin, a posle minimum tri dana njegov ekskluzivni italijanski specijalitet biće na vašem stolu.

https://twitter.com/ListLuxur/status/1310887097146978304

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare