Najskuplja greška u istoriji avio-industrije: Doživotna karta donijela više štete nego koristi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najskuplja greška u istoriji avio-industrije: Doživotna karta donijela više štete nego koristi

Svaka kompanija barem jednom napravi grešku. Neke od njih brzo se riješe i zaborave, dok druge mogu čak i nakon dužeg perioda firmi da stvore još veći problem.

Jednu takvu, potpuno bizarnu odluku, koja se danas smatra za najskuplju u istoriji moderne avio-industrije, pre 38 godina donijelo je vodstvo Amerikan erlajnsa.

Naime, osamdesetih godina prošlog veka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima, piše portal Novac.hr.

Kako bi nadoknadili manjak gotovine, odlučili su da na tržište izbace neograničenu doživotnu kartu za let prvom klasom. Pravo na kupovinu ove karte po 250.000 dolara jednokratno imali su najčešći putnici avio-kompanije.

Uz tada nazvanu kartu AAairpass, putnici su dobili mogućnost neograničenog letenja gde god i kad god požele tokom celog života. Isto tako, za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su da kupe i dodatnu kartu za pratioca ili člana porodice.

Zapravo, ova investicija bila je svojevrsna obveznica. Umesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim mušterijama su isplaćivali dividendu u letovima. AAirpass je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, čime je firma dobila preko potrebni kapital za nastavak poslovanja.

Ali uspostavilo se da je ishitrena odluka avio-giganta na kraju više koštala nego što je vredela pa je Amerikan erlajns bio primoran da opozove AAirpas trojici klijenata.

Naime, neki kupci su vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od njih bio je investicioni bankar Stiv Rotštajn iz Čikaga, koji se svoju kartu iskoristio čak 10.000 puta.

Tako je tokom dve decenije 1.000 puta leteo za Njujork, 500 za London, San Francisko i Los Anđeles. U Tokio je otputovao čak 120 puta, 80 puta u Pariz i Sidnej a 50 puta u Hongkong.

Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskorišćavali kartu bio je i Žak Vrum. Za razliku od Rotštajna on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na sendvič s prijateljem u drugi grad, a s vremenom slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti počeo je da upražnjava i po celom svetu.

Kada se 2007. godine Amerikan erlajns ponovo našao u finansijskim teškoćama, uvidom u knjige, vođstvo kompanije otkrilo je kako su najgorljiviji korisnici Aairpassa firmu godišnje koštali oko milion dolara poreza i naknada od prodaje karata.

Daljnjom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica svoje besplatne karte delili i s trećim osobama i na njima masno zarađivali. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru te im ukinuli privilegiju besplatnog putovanja, ali i uveli zabranu letenja Amerikan erlajnsom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpassa, a uprkos žalbama i tužbama nisu uspeli da povrate izgubljeno.

Izvor: B92/Novac

Danas objavljeno

Georgina je prije Ronalda bila čistačica, a život joj je obilježila strašna tragedija

Vanja A

Znate li koliko je veliko i teško srce plavog kita?

Vanja A

Pogledaj najavu za film “The Batman”

Vanja A

Ostavite komentar