17. Juna 2021.

Najnovije istraživanje otkrilo: Možda je to bila i Amerika; Odmah reagovala Kina

Big Portal

Reč je o analizi uzoraka krvi 24.000 Amerikanaca uzetih početkom prošle godine. Kako je preneo hrvatski portal Index.hr, istraživanje je najnovije i najveće koje je sprovedeno do sada, a rezultati ukazuju na zaključak da se kovid 19 u SAD pojavio nekoliko nedelja pre nego što su zdravstveni radnici prepoznali prve slučajeve zaraze.

Iako kompletna studija još uvek nije završena, zdravstveni zvaničnici SAD polako počinju da shvataju da zaista postoji mogućnost da se u SAD mogao dogoditi manji broj infekcija i pre nego što je svet uopšte postao svestan opasnog novog virusa, javlja AP.

Zvanična verzija je da se pandemija koronavirusa raširila u svetu iz kineske provincije Vuhan, krajem 2019, dok je službeno prva infekcija tim virusom u SAD zabeležena kod muškarca iz države Vašington koji se vratio iz Vuhana 15. januara 2020. i zatražio lekarsku pomoć četiri dana kasnije.

Najnovija studija objavljena je u utorak u časopisu “Clinical Infectious Diseases”, a objavio ju je tim koji uključuje istraživače iz Nacionalnog instituta za zdravlje.

I ranije istraživanje koje je sproveo američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti, CDC, ukazalo je na sličnu mogućnost, a ovo najnovije pokazuje da je sedam ispitanika (troje iz Ilinoisa i po jedan iz Masačusetsa, Misisipija, Pensilvanije i Viskonsina), zaraženo ranije nego što je službeno prijavljen prvi slučaj zaraze u tim državama.

Odmah reagovala Kina
Kina, koja je u očima svetske javnosti optužena kao izvor pandemije, a takođe i optužena da ne sarađuje u istrazi porekla virusa na svom tlu, sada traži da se ta ista istraga preseli u SAD.

Zvanični Peking, podsetimo, inistira na tome da je koronavirus uvezen u Kinu a ne izvezen iz nje pa im je u odbrani svojih stavova ova najnovija studija u SAD došla kao “kec u rukavu”.

Zeng Guang, glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti izjavio je za državne medije da bi sada svetska pažnja trebalo da bude preusmerena na SAD, koje su, kako je rekao, bile prespore u testiranju ljudi i početnim trenucima pandemije.

“Trebalo bi sada ispitati sve segmente biološkog oružja koje imau SAD”, rekao je on.

Oglasio se i portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian kojije rekao da je “sada jasno da koronavirus ima višestruko poreklo i da bi zbog toga u istrazi o poreklu virusa trebalo da sarađuju sve zemlje”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare