Najniža izlaznost na izborima od Islamske revolucije, sedam hiljada kandidata diskvalifikovano - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Najniža izlaznost na izborima od Islamske revolucije, sedam hiljada kandidata diskvalifikovano

Izlaznost na parlamentarnim izborima u Iranu, održanim 21. februara, bila je 42,57 odsto, saopštilo je danas iransko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

To je prvi put da je izlaznost birača bila manja od 50 odsto od Islamske revolucije 1979. godine, kojom je započeta vladavina šitskog teokratskog establišmenta, prenosi Rojters.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli rekao je da je više od 24 miliona ljudi, od 58 miliona sa pravom glasa, učestvovalo na izborima u petak. AP ocenjuje da je niska izlaznost znak mogućeg širenja nezadovoljstva iranskim klerikalnim vladarima i sistemom koji predvode.

Napominje i da su glasači imali ograničen izbor pošto je više od 7.000 potencijalnih kandidata diskvalifikovano iz trke, od kojih su većinu činili reformisti i umereni političari.

Među diskvalifikovanim je 90 poslanika u parlamentu, koji broji 290 mesta, a koji su hteli da se kandiduju za još jedan mandat.

Iranska državna televizija prenosi da su iranski tvrdokorni političari osvojili svih 30 mesta u gradskoj skupštini u Teheranu. Navodi i da je bivši gradonačelnik Teherana Mohamad Bager Kalibaf, glavni kandidat za mesto predsednika parlamenta, najveći pobednik izbora u prestonici Irana, sa više od 1,2 miliona osvojenih glasova.

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnej optužio je jutros “neprijateljsku propagandu” za pokušaj odvraćanja naroda od glasanja na izborima u petak “preuveličavanjem pretnje od koronavirusa”.

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar