25. Decembra 2021.

Najmoćniji teleskop na svijetu danas ide u svemir

Big Portal

Svemirski teleskop NASA, vrijedan 10 milijardi dolara, biće lansiran na raketi Ariane-5.

Bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, a smatra se jednim od najveći naučnih poduhvata u 21. vijeku.

Misija Džejmsa Veba je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa Habl, kome se, poslije 31 godine u orbiti, rad bliži kraju.

Džejms Veb će moći da vidi dublje u kosmos i mnogo dalje u prošlost. Cilj je da se vide neke od prvih zvijezda i galaksija koje su se formirale nakon što je svemir nastao u velikom prasku, prije više od 13,5 milijardi godina.

Teleskop će moći i da ispita atmosfere udaljenih planeta, kako bi se vidjelo da li ima gasova koji bi mogli da nagovijeste prisustvo života.

U osnovi novog teleskopa je ogledalo široko 6,5 metara, presvučeno zlatom, povezano sa četiri instrumenta visoke osjetljivosti.

Moćni teleskop, koji koristi infracrvenu svjetlost, biće najvažnija svemirska naučna laboratorija u slljdećoj deceniji, navodi NASA.

Ukoliko sve prođe po planu, instrument težak 6.350 kilograma biće izvađen iz rakete nakon svemirskog leta od 26 minuta.

Teleskop će se potom u narednih mjesec dana kretati do svoje solarne orbite udaljene oko 1,6 miliona kilometara od Zemlje. Njegovo kruženje oko Sunca konstantno će se usklađivati sa Zemljom, da bi se aparat i naša planeta kretali usklađeno.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare