3. Marta 2019.

NAJMOĆNIJE ZEMLJE SVIJETA Prvo mjesto nikoga neće iznenaditi, ali pozicija jedne države sigurno hoće

Big Portal

Sjedinjene Države su zadržale svoje mjesto kao najmoćnija zemlja na svijetu u 2019. godini, navodi nova rang lista.
U samom vrhu nema naročitih iznenađenja, pa tako SAD u stopu prate Rusija pa Kina, njeni najveći rivali.

Rang lista US News and World Report razmatra političke i finansijske uticaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne i saveze, snagu njene vojske i kako ona djeluje kao međunarodni lider.

US News and World Report opisuje SAD kao “dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svijetu”. Zemlja takođe ima veliki kulturni uticaj na svijet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama cijelog svijeta. Navodi se i da su političke odluke predsejdnika Donalda Trumpa “izazvale pitanja širom svijeta, uključujući i najbliže saveznike zemlje, o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni”.

Rusija je najveća svjetska zemlja po kopnenoj masi i dijeli granicu sa više od deset zemalja. Trajni uticaj Sovjetskog Saveza, ekonomski rast koji dolazi od rezervi nafte i uglja, i ruski naglasak na vojsci može objasniti veliku moć ove zemlje.

Kina ima najveće svjetsko stanovništvo i drugu najveću svjetsku ekonomiju. Ona je doživjela brz ekonomski razvoj, ali milioni još uvijek žive ispod granice siromaštva u zemlji.

Na četvrtom i petom mjestu su Njemačka i Velika Britanija, slijede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija. Prvi devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine, dok je ovoga puta u top deset ušla Južna Koreja koja je mijenjala mjesto sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima. Irak se prošle godine nije nalazio među 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mjestu. Iako se nalazi na najnižim pozicijama kada su u pitanju kriterijumi kao što je kvalitet života, dobio je izenađujuće visoku ocjenu po pitanju moći zemlje.

Svjetska banka primjećuje da je ekonomija zemlje nestabilna, uprkos tome što posjeduje ogromne svjetske rezerve sirove nafte. Vjerovatno je upravo količina nafte i uticala na rang Iraka. Irak je član međunarodnih i regionalnih organizacija kao što su MMF, Arapska liga i Organizacija islamske saradnje.

Ljudi u Iraku imaju jake sekularne sklonosti u poređenju sa drugim zemljama u arapskom svijetu, navodi se u izveštaju.

Srbija najbolja u ragionu
Iako je u odnosu na prošlu godinu Srbija pala jedno mjesto, ona se nalazi na 52. poziciji i daleko je moćnija od drugih država regiona.

Ispod Srbije na ovoj listi su NATO članice Rumunija (70), Mađarska (71), Bugarska (73), Hrvatska na 75. poziciji i Slovenija na 78. mjestu.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare