Najmlađi pacijent zaražen koronom je beba od 15 dana - BIGportal.ba
Region Vijesti

Najmlađi pacijent zaražen koronom je beba od 15 dana

Od početka epidemije Kovida19 hospitalizovano je 127 dece od kojih je najmlađe bila beba od 15 dana. Dvoje mališana je imalo težu kliničku sliku. Trenutno se u KBC “Dragiša Mišović” leči 44 dece.

O lečenju najmlađih, ali i kako reaguju na lekare i sestre u zaštitnim odelima, “Blic” razgovara sa doktorkom Oliverom Ostojić, rukovodiocem Dečje bolnice KBC “Dragiša Mišović”.

-U našem KBC lečena su deca iz cele Srbije. Sva deca koja su bila Kovid pozitivna dolazila su iz Kovid pozitivnih sredina. Ili su roditelji ili najbliži rođaci imali Kovid. Pokazalo se da deca imaju blagu kliničku sliku – kaže doktorka Ostojić.
Deset do 15 odsto primljene dece imalo je rentgensku sliku upale pluća blažih oblika i karakterističnu krvnu sliku za Kovid pozitivne.

-Drugačija klinička slika bila je kod četiri najmlađa pacijenta sa kormobiditetom, onkološkim, dijabetes i neurološkim. Dvoje od te dece su imali ozbiljniju kliničku sliku bolesti Kovida. Nisu bili na resporatoru, ali su primali kiseoničnu terapiju. Posle dve nedelje kada je reč o Kovidu, otišli su zdravi kući – navodi doktorka.

Ona ističe da su deca mahom boravila u bolnici od 10 do 14 dana zbog stava da moraju biti negativni na koronu kada izlaze. Deo njih je bio u pratnji roditelja.

-Trenutno imamo 44 dece sa 24 pratioca i pacijenti su iz cele Srbije. Sada polako regionalni centri Novi sad, Kragujevac i Niš preuzimaju lečenje i dece – ističe Ostojić.

Naša sagovornica kaže da su svi pratioci dece Kovid pozitivni, a od trenutno 24 smeštenih na bolničkom lečenju, 18 je na terapiji.

Zaražena deca koja imaju i druge bolesti, imaju težu kliničku sliku

-Trudili smo se da ne razdvajamo majke od dece i zajedno su od početka bili na terapiji. Pokazalo se da je klinička slika mnogo lakša kod dece. Međutim, rizične grupe, odnosno ona deca koja imaju osnovnu težu bolest, imaju poput odraslih izraženiju sliku bolesti Kovida – pojašnja doktorka.

Da li su se mališani plašili kada vide lekare i medicinske sestre u zaštitnim odelima?

-Kada i njima stavite masku i rukavice odmah već na samom ulazu u bolnicu oni u nama vide nekog sebi sličnog. Sreća i od velikog značaja je ipak što imaju pratioce i kada uđu u ambulantu mališani su već pripremljeni. Oni malo stariji preko deset godina bili su na terapiji sami. Ali, ipak je ovo sve novo i za njih. Strah kod najmlađih bi bio izraženiji da su bili sami – kaže doktorka.

Od bebe koja je imala 15 dana kada je primljenau KBC “Dragiša Mišović” do sedamnaestogodišnjaka, svi su otišli kući zdravi.

Imali smo desetak novoronđenčadi

-Praktično imali smo do sada sve uzraste. Bebu od 15 dana, desetak beba do 28 dana sa jako blagim simptomima, oko 30 odsto od ukupnog broja su bili mališani do pet godina. Najstariji pacijent ima 17 godina, a tinejdžera od 12 do 17 godina je bilo oko 30 odsto – nabraja doktorka.

Kako dodaje, tokom dosadašnje bitke sa do sada nepoznatim virusom i epidimijom, Dečja bolnica je imala ogromnu pomoć menadžmenta sa direktorom na čelu profesorom Vladimirom Đukićem.

-Apsolutna pomoć i podrška i u organizaciji i pojačanju kadrovima. Kovid kao sasvim nova bolest zahtevala je i sasvim drugačiju organizaciju od dosadašnjih mada smo mi već imali iskustva u vreme svinjskog gripa i morbila. Svi naši pacijenti odlazili su kući potpuno zdravi – kaže doktorka Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje bolnice KBC “Dragiša Mišović”.

(Blic)

Danas objavljeno

Dan sjećanja na streljanje đaka i civila u Šumaricama

M.

Kraj najdužeg zatvaranja

M.

“Nadamo se izvinjenju”

M.

Ostavite komentar