Najmanje oklopno vozilo na svijetu teroristima utjeruje strah u kosti - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Najmanje oklopno vozilo na svijetu teroristima utjeruje strah u kosti

Indijski automobilski gigant Tata Motors, pored standardne game putničkih i teretnih vozila, proizvodi i specijalna vojna i policijska vozila različitih namjena.

A među njima se nalazi i neobični “mališa” pod oznakom MBPV.

Iza te skraćenice krije se “Micro Bullet-Proof Vehicle”, odnosno “neprobojno mikro vozilo” ili “mikro vozilo otporno na metke”. Ova specifična “kabina na točkovima” namijenjena je borbi u zatvorenim prostorima, onima u koja klasična borbena vozila ne mogu da priđu.

Najmanje oklopno vozilo na svijetu teroristima utjeruje strah u kosti

Možda zvuči čudno, ali kada dođe do terorističkih akcija ili talačkih situacija u kojima je potrebno bezbjedno ući u zgradu nekog aerodroma ili velikog šoping-centra, namjena ovog malog oklopnika postaje jasnija.

MBPV ima sve što je jednom takvom vozilu potrebno za uspješnu borbu i neutralizaciju neprijatelja. Njegove minijaturne dimenzije i mala masa omogućavaju mu odlične manevarske karakteristike. Tu je i mogućnost zakretanja sva četiri točka i penjanja uz stepenice, pa ovaj “mikro tenk” zaista djeluje kao odlično rješenje za svoju namjenu.

Oklopni zaštitni paneli štite kabinu od municije većine kalibara pješadijskog naoružanja, dok vojnici koji se u MBPV prevoze, imaju mogućnost dejstva zahvaljujući puškarnicama sa svih strana vozila.

Ipak, najveća prednost je njegov pogon. Indijskog “mikro oklopnjaka” pokreće nečujni električni (“ekološki”) motor, koji mu omogućava da tiho i neprimjetno priđe do neposredne blizine neprijatelja.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Volkswagen vraća Up nakon dve godine pauze?

Zeljka

Dacia proizvela 7.000.000-ti automobil

Zeljka

Najbolji i najgori automobili u 2021. po Klarksonu

Zeljka

Ostavite komentar