Najmanje leteće mašine na svijetu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Najmanje leteće mašine na svijetu

Sve se više strahuje za privatnost i slobodu, budući da posmatranje građana postaje uobičajena stvar. Kamere i dronovi su sve do sada bili vidljivi golim okom, ali bi to uskoro moglo da se promeni.

Naime, tim inženjera sa Univerziteta Northwestern diazjnirao je mikročipove s krilima, a male leteće naprave podsećaju na semenke koje lagano krize kroz vazduh. Po veličini liče na zrna peska, što ih čini najmanjim letećim mašinama na svetu koje je napravila ljudska ruka.

Ističe se da su napravljeni kako bi pratili zagađenost vazduha, širenje bolesti koje se prenose vazdušnim putem, a za akciju bi bili spremni čim se puste iz aviona ili sa krova neke visoke zgrade. „Rojevi“ krilatih mikročipova bi mogli da formiraju i Wi-Fi mreže, budući da su uprkos veličini opremljeni senzorima i antenama koje omogućavaju bežičnu komunikaciju.

Jasno je da su ove mašine kao stvorene za teoretičare zavere, posebno one koji su fokusirani na posmatranje i praćenje građana. Ipak, nema dokaza da bi ovakve mašine mogle da se koriste i za praćenje, a korisne namene više nego opravdavaju njihovo postojanje.

Izvor: PCPress / Futurism

Danas objavljeno

Novi Dell monitori imaju izdižuću kameru i mikrofone sa utišavanjem buke

Vanja A

Novi MacBook Pro modeli bi mogli imati izrez u displeju

Vanja A

Hakeri ukrali 60 GB podataka – objavili video snimak kao potvrdu

V.R.

Ostavite komentar