Najmanje 100 miliona računara i dalje koristi Windows 7 - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Najmanje 100 miliona računara i dalje koristi Windows 7

Windows 7 je 14. januara 2020. godine izgubio svoju produženu podršku od strane Microsofta, a nakon ovog perioda samo poslovni korisnici su mogli da plate višu cijenu kako bi nastavili da dobijaju podršku za OS.

Prema navodima analitičke kompanije StatCounter Global Stats, Windows 7 je tokom novembra imao tržišno učešće od 17,6 procenata. To zapravo predstavlja i povećanje od gotovo jednog procenta u odnosu na oktobar. Windows 10 je, u tom periodu držao 75% tržišta.

NetMarketShare bilježi sličnu statistiku, a prema navodima ove kompanije, Windows 7 je u oktobru imao tržišno učešće od 21% dok je Windows 10 imao 74 procenta udjela na tržištu.

Prema analizama, gejmeri ipak preferiraju novije verzije Windowsa. Najnovija Steam Survey analiza pokazuje da je 89% korisnika stiglo sa Windows 10 platforme, dok ih je svega pet procenata sa Windowsa 7.

Narednih mjeseci povećavaju se cijene za nastavak dobijanja ažuriranja za Windows 7 Enterprise i Windows 7 Pro, što bi moglo dovesti do smanjenja upotrebe zastarjele platforme.

Danas objavljeno

Sigurnosna firma upozorava da LastPass za Android ima sedam ugrađenih tragača

V.R.

Microsoft bi u martu mogao objaviti Windows 10X

V.R.

OnePlus će tokom marta predstaviti svoj 9R telefon i pametni sat

V.R.

Ostavite komentar