Najljepša žena na svijetu, genijalan um i borac protiv nacista: Vanvremenska Hedi Lamar - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najljepša žena na svijetu, genijalan um i borac protiv nacista: Vanvremenska Hedi Lamar

U Jevrejskom muzeju u Beču do 10. maja traje izložba o holivudskoj ikoni i genijalnom pronalazaču Hedi Lamar.

Pre čitave ove situacije, našao sam se u glavnom gradu Austrije i imao slobodno popodne. Tada sam čuo da u samom centru Beča postoji izložba o Hedi Lamar.

Nisam morao više da razmišljam – ostatak dana isplanirao se sam od sebe.

Početak

Hedi Lamar (Odnosno Hedvig Kizler, kako joj je pravo ime), rođena je 1914. godine, u Beču. Bila je ćerka uglednog direktora banke.

Sa 16 godina prvi put se pojavila na bioskopskom platnu. Ubrzo nakon toga ostavila je školu kako bi se potpuno posvetila glumi, a već tada imala je mnogo obožavatelja.

Osim Maksa Rajnharta, koji ju je zvao “najlepšom devojkom na svetu”, brojni časopisi predviđali su svetlu budućnost ovoj jevrejskoj devojčici.

Ekstaza

Foto: B92, JĐ

Njena prva glavna uloga bila je 1933. godine, je u filmu Ekstaza. Iako je scena u kojoj je naga i glumi orgazam trajala samo nekoliko sekundi, ovo je bilo dovoljno da se film označi kao “skandalozan”. Istovremeno, lik Hedi Lamar upoznaje cela Evropa.

Iste godine kada je izašao film Ekstaza, Lamarova se udaje za Frica Mendla, 13 godina starijeg bogataša, koji se bavio trgovinom oružjem.

Ipak, brak je bio daleko od skladnog – iako ju je obasipao bogatstvom, Mendl joj je zabranjivao da glumi, “ljubomorno” je čuvavjući. Hedi je 1937. uspela da pobegne iz ovog nesrećnog braka.

Holivudske godine

Foto: B92, JĐ

Avgusta 1937. godine tada već poznata glumica Hedi Mendl Kizler ukrcala se na brod Normandija zajedno sa Luisom Mejerom iz holivudske producentske kuće Metro-Goldvin-Mejer (MGM).

Rezultat njenih pregovora bio je dvostruk: Dobila je ugovor sa kućom MGM, ali i novo umetničko ime. Od tada je poznata kao Hedi Lamar.

Tu njena karijera kreće uzbrdo.

Postaje poznata i američkoj javnosti, a zbog svog egzotičnog izgleda i dalje važi za jednu od najlepših žena. Neki od poznatih holivudskih filmova u kojima je glumila su Lady of the Tropics (1939), Boom Town (1940) i Tortilla Flat (1942).

Ipak, najveći trag je ostavila u svojoj verovatno najboljoj ulozi. Radi se o filmu Samson i Dalila iz 1949. godine, u kome je Hedi Lamar glumila zajedno sa Viktorom Matjurom.

Um genija

Foto: B92, JĐ

Iako nije imala nikakvo formalno obrazovanje, Hedi Lamar mogli bismo nazvati pronalazačem-amaterom sa umom genija. Za svog prijatelja Hauarda Hjuza napravila je nacrt tela letelice koje kombinuje brzinu i izdržljivost.

U saradnji sa Džordžom Antilom, Hedi Lamar je konstruisala i uređaj koji može na daljinu da kontroliše ispaljeni torpedo. Ovaj pronalazak je patentiran kako bi vojska SAD mogla da ga koristi u borbi protiv nacista.

Tehnologija za koju je Hedi Lamar zaslužna, a koju je ovaj uređaj koristio, preteča je tehnologije koja se danas koristi za bežično povezivanje, poput blututa i mobilnih telefona. Zanimljiva je činjenica da je ovaj njen patent dugo stajao u fioci.

Beč u srcu

Foto: B92, JĐ

Mogli bismo da kažemo kako je Hedi Lamar imala život dostojan velike svetske ličnosti.

Udavala se šest puta, a u poznim godinama je imala nekoliko neuspešnih plastičnih operacija, što je privuklo dosta negativnih komentara u javnosti. Verovatno zbog ovoga, povukla se u potpunosti iz javnog života.

Foto: B92, JĐ

Iako je 1937. godine otišla iz Beča i vratila mu se samo jednom, 18 godina kasnije, Hedi Lamar je u svojim intervjuima često isticala kako bi volela da mu se vrati, piše u zvaničnom dokumentu Jevrejskog muzeja.

Umrla je 19. januara 2000. godine, a sahranjena je uz počasti na Centralnom bečkom groblju.

Danas objavljeno

Koja je razlika između TOPLE I HLADNE KAFE? Koju birate?

Zeljka

Čovjek koji je izdao Anu Frank nacistima u pokušaju da spase sopstvenu porodicu JE PRONAĐEN

Zeljka

Sajmon Kauel nije umeo da prepozna englesku zastavu – publika “Britanija ima talenat” u neverici

Zeljka

Ostavite komentar