Najkompletniji štoper u savremenoj istoriji fudbala - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Najkompletniji štoper u savremenoj istoriji fudbala

Serhio Ramos jedan od onih defanzivaca koji su obeležili uvodne decenije 21. veka

Teško je govoriti o tome ko je najbolji defanzivac u istoriji fudbala, kada na jedno mesto stavite imena Franka Barezija, Franca Bekenbauera, Fabija Kanavara, Paola Maldinija, Marsela Desaija, Matijasa Zamera… Mnogo ljubitelji fudbala i svedoci novije istorije najvažnije sporedne stvari na svetu skloni su da u tu “specijalnu grupu” svrstaju i kapitena Real Madrida Serhija Ramosa, mada mi ne bismo išli tako daleko.

PRELAZZI: Vreme radi za Serhija Ramosa

Pre bismo rekli da je Ramos jedan od onih igrača koji su u potpunosti formirali izgled savremenog štopera. Od onih kostolomaca koji su sedamdesetih godina unosili strah u kosti protivničkim napadačima stiglo se do sadašnjih “laganih” defanzivaca, kojima se neće priznati nijedan defanzivni kvalitet ukoliko nisu u stanju da iznesu loptu iz faze odbrane i izvrše taj početni pas u organizaciji napada.

E, Ramos je svim tim kvalitetima dodao i jedan poseban dar, a to je osećaj za postizanje golova. Od njega ćete dobiti odličnu organizaciju odbrane, kvalitetan početak akcije, ali i fenomenalnu skok igru, koja je važna za odbranu Real Madrida, ali još važnija u napadačkim prekidima. Možda nije najbolji centralni defanzivac u novijem fudbalskom dobu, ali ćemo se usuditi da ga nazovemo – najkompletnijim štoperom u savremenoj istoriji fudbala. I to isključivo zbog talenta i kontrole igre, a ne zbog ponašanja na terenu, jer često zna da bude “prljav”, što je, uostalom, karakteristika brojnih štopera.

Svoju skok igru demonstrirao je protekle večeri protiv Intera na Santijago Bernabeuu. Bio je to njegov 55 gol glavom za Real Madrid. Postigao je još 21 iz penala, dva iz slobodnog udarca i 22 iz igre (nogom). Sinoćni pogodak protiv Nerazura bio je njegov 100. za Real Madrid u svim takmienjima na 659 mečeva, a 14 u Ligi šampiona za 11 sezona.

Pojedinačni rekordi su sekundarna stvar, ali volite da ih postavljate. Sve dok oni pomažu klubu da pobeđuje, ja želim da ih bude još više“, poručio je Ramos.

Danas objavljeno

Zamalo “kvadripl-dabl” Hardena na debiju za Netse

D

Lester pobijedio, Medison i Barns nisu proslavljali golove

D

Prijeti pobuna u Melburnu: Ili svi idu u karantin ili da se odloži početak turnira

D

Ostavite komentar