Fini ručak ili večera može se napraviti sa svega nekoliko namirnica. Crvena leća je izvrstan izvor bjelančevina te ujedno vrlo povoljna namirnica s kojom možete nahraniti cijelu porodicu.
Pridružite li joj nešto sosa od paradajza, povrtnog temeljca, krompira, mrkve i začina, dobit ćete varivo koje će vas utopliti, a u kojem će uživati svi članovi porodice.
Sastojci:
200 grama crvene leće
1,5 l povrtnog temeljca
1 luk
2-3 čehna bijelog luka
1 veći krompir
2 mrkve
2 kašikje koncentrata paradajza
so i biber po želji
biljno ulje za dinstanje
Priprema:
1. Očistite luk, narežite ga na kockice i dinstajte na malo biljnog ulja dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
2. Ubacite bijeli luk narezan na tanke kriške i dinstajte oko pola minute.
3. U lonac dodajte koncentrat paradajza, dobro promiješajte i termički obrađujte sve zajedno nekoliko minuta.
4. Narežite mrkvu na kolutiće, a krompir na kockice. Ubacite u lonac zajedno s lećom, koju ste prethodno isprali pod mlazom vode.
5. Podlijte sve zajednopovrtnim temeljcem, posolite i pobiberite i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 20 do 30 minuta.
6. Poslužite toplo s kriškom hljeba. Prijatno!
Savjet plus:
Ovo je vrlo fleksibilan recept i po želji možete dodati razne dodatke, od svježe paprike, preko začinskog bilja do komadića mesa.
Izvor: Zadovoljna.dnevnik.hr