Najjeftiniji auto na struju prave Kinezi – košta 1.000 evra i naručuje se preko Interneta - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Najjeftiniji auto na struju prave Kinezi – košta 1.000 evra i naručuje se preko Interneta

Najjeftiniji električni automobil na svetu košta između 930 i 1.200 dolara, malo više od 1.000 evra, ili kao dve prosečne plate u Srbiji i može da se naruči preko “Alibabe”.

Ovaj automobil naručio je preko Interneta novinar američkog portala Jalopnik Džejson Torčinski i isprobao ga.

Prema njegovom mišljenju, kineski električni automobil “Čangli” potpuno je funkcionalan i nudi više nego što bi se očekivalo, prenosi Sputnjik.

Cena ovog automobila startuje od 930 dolara, ali bez baterije, dok sa njom ide do 1.200 dolara, odnosno nešto više od 1.000 evra. Uz troškove transporta i carine, američki novinar ga je platio oko 3.000 dolara.

Automobil izgleda kao i drugi slični mikroautomobili, dug je 2,5 metra i međuosovinsko rastojanje mu je 1,48 metara, mada ima mesta za tri putnika.

Težak je 323 kilograma, nosivost mu je 300 kilograma i pogoni ga motor sa 1,1 konjskom snagom. Kako je deklarisao proizvođač, radijus kretanja mu je od 40 do 100 kilometara, dok je vreme punjenja baterije sedam do deset sati.

Maksimalna brzina je 30 kilometara na sat, ali je novinar koji ga je kupio zabeležio da ima problema na uzbrdicama, gde se kreće brzinom pešaka. Ipak, on je naveo i da je “Čangli” pristojno vozilo za kraće vožnje, kao što je gradska ili vožnja do prodavnice, te da više liči na pravi automobil, nego na električni skuter ili golf-vozilo.

Takođe, objasnio je da “Čangli” ima osnovnu opremu kao i pravi automobil, doboš kočnice, brisač, grejanje kabine, pa čak i multimedijalni ekran.

Karoserija je napravljena od metala, unutrašnjost je od jeftine plastike, ali Torčinski tvrdi da je kvalitet izrade solidan.

Nezavisne

Danas objavljeno

Potonula prodaja automobila u Rusiji

Vanja A

Prva vožnja: Toyota Corolla Cross

Vanja A

Kinezi kreću u osvajanje Japana

Vanja A

Ostavite komentar