28. Septembra 2022.

Najjači uragan u zadnjih 100 godina bliži se jugu SAD-a

Big Portal

Oluja je trenutno kategorije 4, ali prognozirane brzine vetra su blizu nivoa 5, što odgovara vetrovima od 252 kilometra na sat ili više.

Više od 2,5 miliona stanovnika američke savezne države Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju, u trenutku kada se približava uragan Ijan, koji pre toga pogodio Kubu.

Din Krisvel, direktoka Federalne agencije za upravljanje hitnim situacijama (Fema), rekla je: Ovo će imati katastrofalan učinak.

https://twitter.com/Space_Station/status/1574888294667603968?s=20&t=07-_a16OLkfyyelrTbK7Ug

Guverner Floride Ron DeSantis kaže da je uragan istorijska oluja koja će ostaviti “neizbrisiv trag” na državi.

– Molite se za ljude. Ovo je velika, velika oluja. Postoje neke oluje koje stvarno ostavljaju neizbrisiv uticaj… ovo će biti jedna od onih istorijskih oluja i ona će oblikovati zajednice u jugozapadnoj Floridi i imati dubok uticaj na našu državu – rekao je on.

Razorni vetrovi i katastrofalne poplave

Naučnici rangiraju uragane po kategorijama od 1. do 5. prema međunarodnoj skali jačine uragana, tzv. Safir-Simpsonovoj skali. Oluje pete kategorije dolaze s vetrovima od najmanje 252 kilometra na sat. Osim razornih vetrova, uragani te kategorije izazivaju i katastrofalne poplave.

– Očekuje se da Ijan stigne do kopna u jugozapadnoj Floridi u sledećih nekoliko sati kao katastrofalan uragan – objavio je Nacionalni centar za uragane.

Delovi centralne Floride mogli bi da dobiju čak 60 centimetara padavina, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi, koja je upozorila na olujne udare za otprilike polovinu obale zapadne Floride.

Skoro 60 školskih okruga na Floridi juče je otkazalo nastavu ili je to planirano za danas, saopštio je guverner, uz napomenu da su mnoge od škola odredjene kao skloništa zbog uragana.

Vanredno stanje na Floridi

Američki predsednik Džozef Bajden doneo je dekleraciju o vanrednom stanju za Floridu, ovlašćujući Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama da koordinira napore za pomoć u katastrofama i obezbedi više federalnih sredstava.

https://twitter.com/PMBreakingNews/status/1575146164961349634?s=20&t=TuQZvLyeOksvB-Uy3WjhjQ

Zbog ovog uragana lokalne vlasti na Kubi evakuisale su više od 50.000 ljudi sa ugroženih područja, a cela Kuba je u potpunosti ostala bez struje.

(Blic Foto: Satelitski snimak/Screenshot) 

BN.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare