26. Novembra 2021.

Najgori soj koronavirusa stigao u Evropu; Zarazniji pet puta? Hitan sastanak SZO

Big Portal

Sumnja se da su tim sojem zaražena dva državljanina Belgije.

Zemlje EU koje se još bore sa delta sojem i koje su uvele najstrože epidemiološke mere uvele su zabrane na letova iz zemlje porekla te najnovije varijante kovida 19, detektovane u Južnoj Africi i označene sa B.1.1.529.

Iz SAD je saopšteno da se još uvek sagledava situacija te da zbog toga nije doneta nijedna konkretna mera. S druge strane, deo putnika iz Južne Afrike već je zarobljen u avionima na evropskim aerodromima. Čeka se odluka šta će s njima biti.

https://twitter.com/DrEricDing/status/1464119235655970819

Ipak, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja, poručujući im da preduzmu “naučni pristup zasnovan na proceni rizika”.

Sastanak stručnjaka iz Ženeve iza zatvorenih vrata, koji je sazvala SZO, počeo je danas kako bi se procenio novi soj koronavirusa B.1.1.529 i kako bi se razgovaralo o tome da li ga treba definisati kao “soj od interesa” ili “soj koji izaziva zabrinutost”, objasnio je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

https://twitter.com/BNODesk/status/1464195182279245852

On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se utvrdilo kolika je mogućnost prenošenja novog soja i koliko su vakcine i terapija efikasni protiv novog soja. Istakao je i da je do sada prijavljeno 100 sekvenci novog soja, prenosi Rojters.

Direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici Tulio de Oliveira preneo je ranije predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada. Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa, ali se veruje da ga ima više od 900 ljudi.

Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hongkongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Ko je “evropski nulti pacijent” sa novim sojem?
Kako prenosi Le Soar, potencijalno veoma zarazna nova varijanta sa višestrukim mutacijama detektovana je kod putnice koja se vratila iz Egipta. Navodi se da je u pitanju mlada odrasla žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat preko Turske.

Zdravstvene vlasti navode da ona nije imala veze sa Južnom Afrikom, niti sa bilo kojom drugom državom na jugu afričkog kontinenta, ali da je imala visoko virusno opterećenje u vreme postavljanja dijagnoze.

Mlada žena je razvila simptome slične gripu, ali ozbiljnije. Nije prijavila nikakav nebezbedan kontakt, osim u svom domu, gde nijedan član nije imao simptome, međutim, planirano je da se testiraju i da se pokrene detaljna istraga, navodi se u izveštaju.

Prethodno je vodeći belgijski virolog Mark van Ranst saopštio da se analiziraju dva uzorka koronavirusa kako bi se ustanovilo da li su varijanta otkrivena u južnoj Africi. On je za Rojters objasnio da su ti uzorci suspektni jer nisu delta varijanta koja je dominantna u Belgiji.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare