Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste mogli da čujete - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najgori savjeti o roditeljstvu koje ste mogli da čujete

Imali jedno ili petero dece, radili posao s punim radnim vremenom ili ostajali kod kuće da biste brinuli o deci, roditeljstvo je nešto što niko ne bi trebao smatrati lakim poslom.

Nažalost, jedna od stvari koja celu situaciju može da zakomplikuje je potreba drugih ljudi da nude neželjene i često vrlo pogrešne savete. Neke od njih prenela je stranica BestLife:

“Svako dete tretirajte isto”

Iako se može činiti poštenim, tretiranje vaše dece na isti način retko je ispravan pristup. Prema savetnici za mentalno zdravlje i specijalisti za porodicu Adine Mahali, bolje je tretirati decu kao individualce i brinuti se o njima polazeći od tog načela.

Da, to može značiti da provodite puno vremena s jednim detetom dok drugom dajete više prostora.

“Nemojte se bojati da gledate na svako dete u njegovoj posebnosti i davati mu ono što zaista treba”, predlaže Mahali.

“Deci dajte desert samo ako su do kraja pojela večeru”

Naravno, ne želite da vaše dete živi od sladoleda, ali ako mu kažete da mora pojesti celi obrok kako bi dobilo desert, to ga može s vremenom dovesti do razvoja nezdravih navika u ishrani. Iako je posao roditelja odlučiti što je za jelo, dete treba odlučiti hoće li jesti i koliko, prema rečima Džen Orurke, edukatorke za roditelje i dječje psihoterapeutkinje.

To znači da ga, ako ste odlučili da poslužite desert, ponudite bez obzira na to jesu li deca pojela večeru u meri koju vi smatrate dovoljnom.

“Desert ne bi trebao biti nagrada, trebao bi samo biti povremeni deo večere”, smatra ona.

“Ako vaše dete ima napad besa, jednostavno ga ignorišite”

Deca nisu vešta u emocionalnoj regulaciji, a otuda i plač, vrištanje i ostale manifestacije ispada besa do kojih uglavnom dolazi kad su umorna, gladna ili uznemirena. Međutim, nije reč o namernoj manipulaciji.

“Dete koje proživljava tantrum pati i ne kontrolira svoje osećaje i postupke”, kaže. Ona napominje da roditelji ne bi trebalo samo ignorisati dete koje se još nalazi u procesu razvoja logike i veštine zaključivanja.

“Preveliki iskazi naklonosti i ljubavi mogu da razmaze dete”

Želite li da držite, grlite, milujete svoje dete, gugutati mu po celi dan? Radite to, jer tvrdnja da ga to može razmaziti je neutemeljena, smatra dr.sc. Samantha Radford. “Bebe su biološki stvorene za držanje i nošenje”, kaže ona.

“Pohvalite svoju decu kako biste povećali njihovo samopoštovanje”

Hvaljenje deteta za svaku najmanju stvar koju uradi može da dovede do neželjenih posledica. “To je kontraintuitivno, ali stalne pohvale zapravo ne pomažu vašem detetu”, kaže Radford, koja napominje da dete može da izgubi svoju unutrašnju motivaciju ako dobija previše pohvala za sve što radi.

Umesto toga, ona predlaže korištenje neutralnih zapažanja, poput primećivanja zadovoljstva na detetovom licu nakon postizanja nekog cilja.

“Udari dete da ga naučiš poštovanju”

Postoji mnogo načina na koje možete da naučie dete poštovanju, a udarci nisu deo njih. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychological Science, deca koja su udarana u periodu od 5 godina pokazala su veće probleme u ponašanju sledeće godine i tri godine kasnije od dece koja nisu doživljavala telesno kažnjavanje.

“Reci detetu da je nepristojno ne zagrliti člana porodice”

Prisiljavanje dece da grle ljude koje ne žele da grle samo im daje do znanja da nemaju pravo na odluke kad su u pitanju njihova tela. “Naravno, baka ili deka možda stvarno žele taj zagrljaj, ali lekcije o poštivanju granica i pristanku moraju da podrazumevaju i to da se decu nikad ne prisiljava da izmenjuju fizički kontakt s bilo kim ako to ne žele”, kaže njujorški psihijatar dr. Lea Lis.

Danas objavljeno

Završena istraga o navodima da je Megan maltretirala osoblje, rezultati se kriju

Vanja A

Kako da spriječite bol u nogama kada nosite štikle?

Vanja A

Ćerka Ume Turman opsovala Vrhovni sud: Ne bih postojala

Zeljka

Ostavite komentar