Najduži automobil na svijetu konačno obnovljen i oborio je sopstveni rekord - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najduži automobil na svijetu konačno obnovljen i oborio je sopstveni rekord

Masivna limuzina sa 26 točkova, duga 30,54 metra, koja prima 75 putnika, ima bazen, teren za mini-golf i helidrom, konačno je obnovljena i spremna za nove avanture.

Još 2020. godine, najduži automobil na svetu otputovao je na Floridu na potpunu restauraciju. Dizajner Džej Obrerg napravio je 1986. godine ovaj automobil u Berbanku u Kaliforniji i nazvao ga „Američki san“.

Nekoliko godina je stajao zaboravljen i zapušten u skladištu u Nju Džerziju, ali je sada konačno potpuno obnovljen i izgleda bolje i duže nego kada je bio nov.

Kolekcionar automobila Majkl Dezer kupio je „Američki san“ 2019. godine i finansirao njegovu obnovu. Ovaj specijalni model „kadilaka“ iz 1976. godine morao je da se podeli na dva dela kako bi bio prevezen od prethodnog vlasnika, Majkla Meninga, do Orlanda. Odatle su Dezer, Mening i njihovi timovi zajedno radili na obnovi vozila.

Restauracija je uključivala kompletnu preradu karoserije, renoviranje unutrašnjosti, rekonstrukciju motora i nadogradnju bazena, terena za mini-golf i džakuzija. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, restauracija, uključujući i isporuku, koštala je Dezera i njegov tim oko 250.000 dolara.

„Američki san“ je godinama propadao zaboravljen u skladištu

„Američki san“, koji je sada spreman za vožnju, meri 30,54 metra i po dužini je oborio vlastiti rekord koji je postavio 1986. godine.

Ima 26 točkova, dva Ve8 motora – jedan prednji i jedan zadnji – i može da primi 75 putnika. Uz neke od već pomenutih elemenata, ima i vodeni krevet, bilijar, pa čak i funkcionalni helidrom.

Iako tehnički „Američki san“ može da se vozi, vlasnici kažu da nije pogodan za vožnju po javnim putevima. Zato će ova neobična limuzina biti eksponat u Muzeju automobila u Dezerlend parku, nedaleko od Orlanda na Floridi.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Kako vas drugi doživljavaju? Uradite brzi test ličnosti

Vanja A

Četrdeset godina od albuma koji je Džeksonu donio titulu kralja popa

Vanja A

Profesorka pretvorila čas u sjajnu zabavu uz gledanje Srbije

Vanja A

Ostavite komentar