Najduža klisura u Evropi krasi Srbiju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najduža klisura u Evropi krasi Srbiju

Područje Đerdapa je, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – Unesko, od 10. jula 2020. godine upisano na listu Unesko Global Geoparks i proglašeno prvim geoparkom u Srbiji.

Na zasedanju Izvršnog saveta Unesko-a, potvrđena je odluka o izboru Geoparka Đerdap za jedan od 15 novih geoparkova u svetu.

Geoparkovi su jedinstvena, geografski celovita područja koja se odlikuju lokalitetima i pejzažem od međunarodnog geološkog značaja, ali istovremeno i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem. Geopark Đerdap se prostire na površini od 1.330 km2, obuhvatajući izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera.

Foto: Shutterstock/BGStock72

Đerdapska klisura

Najupečatljiviji prirodni fenomen u Geoparku je Đerdapska klisura koja je, sa dužinom od preko 100 kilometara, najduža klisura u Evropi. Sastoji se od četiri manje klisure i tri kotline: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospođin Vir, Donjomilanovačka kotlina, Kazanska klisura, Oršavska kotlina i Sipska klisura.

Na ovom prostoru Dunav je svojom snagom duboko isklesao snažne kamene planine Južnih Karpata. Tu je, otkrivajući izuzetne lepote geonasleđa, ostavio iza sebe “knjigu geološke evolucije Zemljine kore na Dunavu od proterozoika do poslednjeg ledenog doba”, referentne lokalitete za srpsku geološku zajednicu i istorijski važnu lokaciju za razvoj paleontologije, sedimentologije, hidrogeologije i geomorfologije.

Kolevka evropske civilizacije

Zbog specifičnog geografskog položaja, blage klime i raspoloživih, raznolikih prirodnih resursa, ovo područje je bilo milenijumsko naselje nekoliko civilizacija. One datiraju iz vremena mezolita (Lepenski Vir, oko 9.500 – 5.500 pr. n. e.) i neolita (najstariji rudnik u Evropi – Rudna Glava kod Majdanpeka, oko 5.000 godina pr. n. e.). Iz novijeg – rimskog, vizantijskog i turskog perioda su Trajanova tabla, tvrđave Golubački grad i Fetislam, Diana. Ne treba zaboraviti ni tradicionalne kuće, crkve i manastiri.

Danas objavljeno

Bizarni zahtjevi poznatih pjevača na turnejama: Mariah Carey tražila da joj društvo pravi 20 bijelih mačića

Vanja A

Jennifer Lopez u maksi suknji koja izgleda sjajno uz čizme, ali i uz ljetne sandale

Vanja A

Princ Harry želi s porodicom posjetiti kraljicu, ali se plaši: Prijeti tužbom ako mu se ne vrate stare privilegije

Vanja A

Ostavite komentar