Najdublji ronilački bazen na svijetu otvoren u Poljskoj - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najdublji ronilački bazen na svijetu otvoren u Poljskoj

U Poljskoj, na 40 kilometara od Varšave u gradu Mščonovu otvoren je ronilački bazen dubok 45,5 metara. Bazenski kompleks “Dip spot”, ima 8.000 kubika vode, što je 20 puta više od količine vode u običnom bazenu. U kompleksu postoje mnogobrojne imitacije koje podsjećaju na podvodne pećine i ruševine civilizacije Maja.

Za razliku od običnih bazena, “Dip spot” bazen prima posjetioce uprkos pandemiji koronavirusa, jer je namijenjen roniocima i njihovim treninzima. U planu je i izgradnja hotela, iz čijih soba će se pružati pogled na unutrašnjost bazena.

“To je najdublji bazen na svijetu”, rekao je direktor Mihail Braszinski, koji je zaljubljenik u ronjenje.

Trenutni nosilac Ginisovog rekorda je bazen koji se nalazi u Termama Montegroto u Italiji, koji je dubok 42 metra.

Međutim, ovaj neobični bazen u Poljskoj držaće rekord samo pola godine jer će do tada biti završen i “Plavi ambis” (Blue Abyss) koji se trenutno gradi u Kolčesteru u Velikoj Britaniji, a koji će biti 50 metara dubok.

Bazen “Plavi ambis” biće otvoren 2021. godine.

“Ovdje nema veličanstvenih riba ili koraljnih grebena, pa to nije zamjena za more, ali je definitivno dobro mjesto za učenje i trening kako biste bezbjedno ronili u vodi”, rekao je Przemislav Kaprzak, 39-godišnjak instruktor ronjenja.

“Prvi put smo se spustili pet metara, ali možete vidjeti sve do dna – olupine, pećina – veličanstveno je”, istakao je Jerži Novacki ronilac.

Direktor bazena naveo je da će bazen koristiti i vatrogasci i vojska. Postoji mnogo scenarija za obuku, a takođe možemo testirati različitu opremu.

Tokom dvije godine potrebne za izgradnju bazena upotrijebljeno je oko 5.000 kubnih metara betona, a izgradnja je koštala oko 40 miliona zlota (8,9 miliona evra, 10,6 miliona dolara).

(RTS)

Danas objavljeno

Definicija mode i luksuza: Giorgio Armani “One Night Only” revija u Dubaiju

Vanja A

Šta uraditi u situaciji kada vaš suprug razgovara sa drugom ženom, a vama to smeta?

Vanja A

Zlatni retriver oborio Guinness svjetski rekord za najviše teniskih loptica u ustima

Vanja A

Ostavite komentar