Najčuvanija tajna Egipta: "Kada gledam u ovu pustinju, vidim okean" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najčuvanija tajna Egipta: “Kada gledam u ovu pustinju, vidim okean”

Egipat je zemlja prepuna čuda, tako da u pustinjskom predelu možete pronaći pravi okeanski prizor. Malo ko zna za ovu tajnu fascinantne afričke zemlje.

“Kada gledam u ovu pustinju, vidim okean”, reči su paleontologa sa Univerziteta u Mičigenu koji se zatekao u Egiptu, zaljubljen u njegovu pustinju.

Svega par sati vožnje od Kaira, u pustinjskom beskraju uz reku Nil, nalazi se Dolina kitova (Wadi hitan).

Pustinjska dolina i arheološko nalazište sa stotinama fosila ranijih vrsta kitova jedinstveno je u svetu – nigde drugde ne postoje takvi nalazi u tolikoj količini i koncentraciji (a ni u tako lepom ambijentu).

Koliko su očuvani, svedoči podatak da mestimično možete naići čak i na fosilne ostatke hrane koju su jeli, kao i drugih životinja poput krokodila, morskih pasa, kornjača itd. Najveći kostur koji je otkriven dugačak je 21 metar, piše Pun kufer.

Prvi fosili otkriveni su početkom 20. veka, ali bilo je potrebno gotovo 80 godina da se za njih pobudi jači interes. Istraživanje je otežavao i nedostatak tehnološke opreme.

Konačno, devedesetih je pronađeno nekoliko stotina fosila, a pretpostavlja se da ih je pre bilo i više. Nažalost, dok područje još nije bilo zaštićeno, neki su već bili iskoristili priliku i ukrali “suvenire”. Možda su to bile kosti, lobanje ili čitavi kosturi, a moguće je da oni koji su ih uzimali nisu ni znali šta tačno rade već su hteli da uzmu lepu uspomenu iz pustinje. Danas je to, srećom, nemoguće jer je prostor zaštićen.

Međutim, ni tu nije kraj čudima. Cela dolina smeštena je u podnožju gorja koje domaći nazivaju Planinom pakla zbog posebnog svetlosnog efekta koji nastaje kada sunce zalazi iza nje. Uprkos tome, Dolina kitova privuče svega hiljadu turista godišnje.

Danas ovo mesto nije naročita turistička atrakcija. Do njega je teže doći, a mnogo ljudi nikad ni ne čuje za njega. Čini se da Egipćane ovo ne dotiče i da su zahvalni na činjenici da nalazište nije preplavljeno kao što su recimo piramide na kojima su već imali mnogo problema s bezobzirnim turistima.

Još je nerazjašnjen incident iz 2007. godine kada je u Dolini kitova primećeno nekoliko automobila s belgijskim diplomatskim tablicama. S obzirom da je tada to već bila zaštićena zona, egipatske vlasti optužile su Belgiju za nanošenje štete u vrednosti od 10 miliona dolara. Belgijska vlada negirala je da postoji ikakva šteta i tako je ostalo.

Tako da će ovaj prostor ići u smeru održivog razvoja – već sada su zamenili vozila kamilama i pešačkim turama, a svi zaposleni su ujedno i pripadnici lokalne zajednice koji najbolje poznaju područje i krhku prirodu. Njima je prioritet da sačuvaju ovaj dragulj, a tek onda puste druge da mu se dive.

Danas objavljeno

“Sarmagedon”: Burek sa sarmom izazvao buru na društvenim mrežama

Vanja A

Pop zvijezde Kristina Agilera i Maluma objavili nove singlove

Vanja A

Takmičenje u jedenju luka, šampion pojeo 192 komada i nije zaplakao

Vanja A

Ostavite komentar