Najčudnija šuma na svijetu u kojoj drveće raste naopako - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najčudnija šuma na svijetu u kojoj drveće raste naopako

Ušuškano u planinama Tian Šan u Kazahstanu leži jezero Kaindi. Nastalo je poslije zemljotresa 1911. godine i sigurno je među najneobičnijim na planeti. Taj zemljotres je izazvao velika klizišta i time stvorio veliko udubljenje u zemljištu. Sukcesivno, kiša je ispunila dolinu i stvorila ovo jezero. Jezero je poznato po velikom…

Ušuškano u planinama Tian Šan u Kazahstanu leži jezero Kaindi. Nastalo je poslije zemljotresa 1911. godine i sigurno je među najneobičnijim na planeti.

Taj zemljotres je izazvao velika klizišta i time stvorio veliko udubljenje u zemljištu. Sukcesivno, kiša je ispunila dolinu i stvorila ovo jezero.

Jezero je poznato po velikom broju stabala omorike koje izviru iz vode, a u pitanju su ostaci drveća koji su potopljeni prilikom formiranja jezera. 

Stabla koja su se nalazila na mjestu gdje je sada jezero su uspjela da opstanu uprkos tome što su potopljena pod vodom i djeluju mistično i moćno, a tirkizna boja vode ovo jezero čini još spektakularnijim prizorom.

https://www.instagram.com/p/Byx6EeFhEKh/

Podvodni prizor je još ljepši, jer se drveće nije razgradilo, pa se stvara prelijepa podvodna šuma.

Iznenađujuće je što ovo jezero posjećuje jako mali broj turista, ali razlog vjerovatno leži u tome što se nedaleko od Kaindi nalaze poznata jezera Bolšoe Almatinskoe i Kolosaj, koja posjeduju pristupačniji prilaz iz grada.

https://www.instagram.com/p/BoWiz7QnT2e/

Uprkos blizini gradske sredine i višemilionskoj populaciji, u okolini jezera je mirna atmotsfera, savršena za odmor i uživanje.

Pogledajte kako sve to izgleda pod vodom:

Izvor: nationalgeographic.rs


Danas objavljeno

Zbog čega je ovoj djevojci prodaja preko interneta napravila pakao od života

Zeljka

Glumac platio da ga pretuku, a sada tvrdi da se “ljubio i drogirao” sa napadačem

Zeljka

Dan kada je ubijen Lenon: Smrt za vječni život u teoriji zavjere

Zeljka

Ostavite komentar