Najčešći razlozi noćnog znojenja - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Najčešći razlozi noćnog znojenja

Dobar san je veoma važan za zdrav i kvalitetan život. Međutim, pojava poput noćnog znojenja može ozbiljno da poremeti spavanje, ostavljajući za sobom neprespavane noći i konstantan umor.

Noćno znojenje je individualna pojava i nije retka, a uzroci su različiti, od temperature do menopause i stresa.

Temperatura

Pregrejana soba i preteški pokrivači su najjednostavniji i najčešći uzroci noćnog znojenja. Laganije pidžame i ne više od dva pokrivača, po mogućstvu od prirodnih materijala mogu smanjiti znijenje.

Na telesnu temperaturu veliki uticaj ima ono što dođe u kontakt sa kožom, a temperatura se najbolje reguliše upravo tkaninama koje se prirodno hlade, poput pamuka.

Pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja, kaže stručnjak za zdravlje sna Suđej Konsagra, koji preporučuje da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni Celzijusa.

“Idealno je 18 do 19 stepeni . Deluje prilično hladno, ali to je optimalna temperatura za spavanje”, rekao je Konsagra.

Menopauza

Prema mišljenju doktora za kliničko spavanje Terija Krala, žene koje prolaze kroz menopauzu često se žale na preznojavanje tokom noći.

To je normalna pojava kod žena u tom periodu i ovakva preznojavanja su poznata kao valunzi, koje izazivaju niski i promenljivi nivoi estrogena, a nastaju u trenucima kada se površinski krvni sudovi nepotrebno prošire.

Stres

Anksioznost i stres takođe mogu da prouzrokuju preterano znojenje tokom noći.

“Možda se preterano znojite zbog stresa, a tu su i noćne more i niz faktora koji mogu da prouzrokuju noćno znojenje. Neke osobe i sama pomisao da ih čeka stresan dan na poslu, može dovesti do celonoćnog znojenja”, kaže opšti hirurg Kristofer Holingsvort .

On preporučuje aktivnosti koje pomažu da se umorimo ili umirimo poput vežbanja, meditacije ili čitanja.

Znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja

U retkim slučajevima znojenje noću može da bude posledica nečeg ozbiljnijeg, kao što su autoimuni poremećaji, bolesti štitne žlezde, kardiovaskularni problemi ili problemi sa nervima, kaže dr Konstantin Džordž.

Lekovi

“Neki lekovi prouzrokuju noćno znojenje i to je uvek naglašeno kao kontraindikacija. To su najčešće antidepresivi, lekovi za dijabetes, za blokiranje hormona, kao i oni koji su deo hemoterapije”, naglašava dr Džordž.

Alkohol

Konzumiranje alkohola pre spavanja može da dovede do znojenja, a ako vam to ometa san smanjite unos alkohola nekoliko sati pre spavanja.

Odvikavanje od alkohola i nekih lekova za smirenje takođe može da prouzrokuje noćno znojenje.

Apneja

Nedavna studija otkrila je da kod žena srednjih godina znojenje noću može biti povezano sa apnejom u snu. Dodatni simptomi tog stanja su hrkanje, česta buđenja ili nesanica, nemiran san, snažan umor tokom dana, buđenje sa upaljenim ili suvim grlom, buđenje sa osećajem gušenja i jutarnje glavobolje.

Dr Marel K. Skelsi ističe da posebno treba obratiti pažnju ako se znojenje pojavljuje sa nekim drugim simptomima.

“Isto važi i za iznenadno znojenje, koje nije povezano sa gubitkom kilograma, temperaturom ili ako je javlja samo na jednoj strani tela, jer određeni uzroci noćnog znojenja potencijalno mogu da budu opasni”, smatra dr Skelsi.

Izvor: N1/24sata

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar