15. Novembra 2022.

Najbrži serijski automobil dolazi iz Hrvatske: 412 km/h

Big Portal

Njegov izazov je bio da postigne savršen ulazak u ravan sa zakrivljenih delova staze kako bi obezbedio najbolju moguću priliku da postigne najveću brzinu

Rimac Nevera je dostigao maksimalnu brzinu od 412 km/h, što ga čini najbržim električnim proizvodnim automobilom na svetu. Rekordni podvig se nastavlja nakon što je Neverin nezavisno potvrđen rekord ubrzanja od četvrt milje od 8,582 sekunde postavljen 2021. godine, što ga čini najbržim serijskim automobilom na svetu.

Tim Rimac je ovom prilikom posebno tražio stazu ovalnog oblika sa ravnima dovoljno dugim da Nevera postigne najveću brzinu, a na kraju su odlučili da provere brzinu na stazi Automotive Testing Papenburg u Nemačkoj, sa dva pravca od 4 km. . Staze na kojima je moguće dostići brzinu veću od 400 km/h su veoma retke jer je veoma retko da automobil uopšte može dostići tako veliku brzinu.

Nevera se stavlja u tzv Režim najveće brzine, stvara aerodinamički profil koji balansira otpor i potisnu silu kako bi se osigurala stabilnost pri velikim brzinama.

Opremljen pneumaticima Michelin Cup 2R legalnim za puteve, i pod nadzorom Michelin tehničara koji je proverio njihovo stanje, Nevera je bila spremna da postavi brzinski rekord.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare