4. Juna 2019.

“Najbolji savez koji je svet ikada video”

Big Portal

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je posle susreta s britanskom premijerkom Terezom Mej da SAD i Velika Britanija imaju najbolji savez koji je svet ikada video.

Britanska premijerka je rekla da imaju “sjajan odnos” koji bi trebalo “nadograđivati”.

Mej je navela da su razgovarali o novim izazovima za našu bezbednost, naše vrednosti i naš način života.

“Mi delimo isti stav o njihovom poreklu i našim ciljevima u njihovom ispunjavanju”, rekla je Mejova, preneo je BBC.

Ona je dodala da kao što su premijeri i predsednici pre njih i bez sumnje oni koji će se kasnije pojaviti, mogu i oni da se ponekad razlikuju po tome kako se suočavaju sa poteškoćama.

Predsednik SAD je rekao da su on i njegova supruga Melanija počastvovani jer su se vratili u London zahvalivši se britanskoj kraljici Elizabeti na sinoćnoj “divnoj večeri”.

Tramp je rekao da su američko-britanski odnosi utemeljeni na zajedničkoj istoriji, vrednostima, običajima, kulturi, jeziku i zakonima.

“Naši narodi veruju u slobodu i nezavisnost kao sveto pravo rodenja”, rekao je Tramp.

On je istakao da je Britanija, takođe, ključni partner u NATO, preneo je Rojters.

“Primijerka i ja se slažemo da naši NATO saveznici moraju povećati davanja za odbranu, oboje smo jako radili na tome … Očekujemo da sve veći broj zemalja ispuni minimum od dva odsto BDP-a. Da bi odgovorili na današnje izazove, svi članovi moraju da ispune svoje obaveze. Nemaju drugi izbor”, rekao je Tramp.

Kako se Velika Britanija priprema za izlazak iz Evropske unije, SAD su posvećene fenomenalnom trgovinskom sporazumu izmedu SAD i Velike Britanije, istakao je Tramp i dodao da postoji ogroman potencijal u tom trgovinskom sporazumu, verovatno dva, pa čak i tri puta veći od onoga što trenuno rade.

Govoreći o Bregzitu Tramp je rekao da misli da će se on dogoditi i da verovatno treba da se desi.

“Ovo je sjajna, sjajna zemlja i želi svoj identitet, želi da ima svoje granice, želi da vodi svoje poslove. Ovo je veoma, veoma posebno mesto”, rekao je Tramp.

Na pitanje ko bi mogao da nasledi Terezu Mej, Tramp je rekao da su i bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson i sadašnji ministar spoljnih poslova Džeremi Hant snažni kandidati za budućeg premijera.

Predsednik SAD je naveo i da SAD i Britanija mogu da porade na bilo kakvim razlikama vezanim za kineski Huavej, odbacujući bilo kakvu sugestiju da neslaganje može ugroziti razmenu obaveštajnih podataka izmedu ta dva bliska saveznika.

Na pitanje da li će nametnuti bilo kakve granice za razmenu obaveštajnih podataka ako Britanija ne bude ograničila upotrebu Huavej tehnologije, Trump je rekao: “Ne, jer ćemo imati apsolutno dogovor za Huavej i sve ostalo”.

Predsednik SAD je istakao i da je na ulicama bilo na hiljade ljudi koji su mu klicali, a da je potom čuo da je bilo protesta.

“Rekao sam gde su protesti? Ne vidim nikakve proteste, video sam mali protest danas kada sam došao, veoma mali, tako da su mnogo toga lažne vesti”, rekao je Tramp.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare