Najbolji roman u poslednjih 125 godina - izbor čitalaca "Njujork tajmsa" - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Najbolji roman u poslednjih 125 godina – izbor čitalaca “Njujork tajmsa”

Poznati američki dnevni list “Njujork tajms” nedavno je obeležio 125 godišnjicu tako što je od svojih čitalaca tražio da nominuju najbolju knjigu u poslednjih 125 godina. Ovaj jubilej je bio prilika i da čitaoci štampanog i onlajn izdanja ovog lista daju svoj sud o najznačajnijim književnim delima nastalim u tom periodu.

Ljudi iz šezdeset sedam zemalja su nominovali svoje favorite, a novinari su na osnovu njihovih glasova napravili listu od 25 najboljih romana, za koje je glasalo više od 200.000 čitalaca.

Među brojnim klasicima, poput “Velikog Getsbija” F. Skota Ficdžeralda, kao i novijih publikacija, kao što je “Mali život” Hanje Janagihare, čitaoci su u novembru birali svoj omiljeni roman. Nakon malo više od mesec dana konačno su objavljeni rezultati ovog glasanja.

Odlukom čitalaca “Njujork tajmsa” najbolji roman u poslednjih 125 godina je “Ubiti pticu rugalicu” američke književnice Harper Li.

Drugo mesto zauzima roman “Gospodar prstenova: Družina prstena”, prvi deo trilogije Dž. R. R. Tolkina, dok je treći Orvelov antiutopijski klasik “1984”.

Četrvrti mesto pripada romanu “Sto godina samoće” kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, a na petom je “Voljena”, koji je napisala Toni Morison.

Danas objavljeno

Alek Ginis prezirao Ratove zvijezda: “Nisam više mogao da izgovaram te grozne rečenice”

Zeljka

Bolje da imate pauka kao ljubimca; Naučnici otkrili zašto ih ne treba ubijati

Zeljka

Sedam gradova se takmiči: Gdje će se održati Evrovizija 2023. godine?

Zeljka

Ostavite komentar