Najbolji nastavnik na svijetu dobio milion dolara i odmah podijelio pola - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najbolji nastavnik na svijetu dobio milion dolara i odmah podijelio pola

Učitelj iz seoske škole u Indiji, hvaljen zbog zalaganja za poboljšanje obrazovanja djevojčica, dobitnik je ovogodišnje nagrade Global Teacher Prize od milion dolara.

Međutim, Randžitsin Disale odmah je odlučioda podijeli pola osvojenog novca.

Pobjednici ovogodišnje ceremonije proglašeni su putem online ceremonije. Disal koji inače predaje u osnovnoj školi Zilla Parishad, u sušnom selu Paritevadi na zapadu Indije, proglašen je za najupečatljivijeg svjetskog učitelja, među 12.000 drugih koji su nominovani.

“U ovom teškom vremenu učitelji daju sve od sebe kako bi osigurali da svaki učenik ima pristup svom rodnom pravu na dobro obrazovanje”, rekao je 32-godišnji Disale nakon saznanja da je upravo on dobitnik nagrade.

Kako je Disale dodao, učitelji uvijek vjeruju u “davanje i dijeljenje s drugima”, zbog čega je odlučio podijeliti polovinu svog novca s ostalim kolegama koji su ušli u uži izbor, njih ukupno deset. To znači da će pola miliona dolara biti podijeljeno nastavnicima iz Italije, Brazila, Vijetnama, Malezije, Nigerije, Južne Afrike, Južne Koreje, SAD-a i Velike Britanije.

Disalea je takmičarski žiri pohvalio za njegovu borbu da djevojlčice koje su u nepovoljnom položaju idu u školu i postižu visoke rezultate, umjesto da propuštaju nastavu i suoče se s ranim brakom.

Indijski učitelj takođe je osvojio pažnju žirija jer putem interneta predaje časove u čak 83 zemlje svijeta i vodi međunarodni projekt za povezivanje mladih ljudi u zonama sukoba.

Specijalnu nagradu ove godine osvojio je Džejmi Frost, nastavnik iz Velike Britanije koji je tokom pandemije vodio besplatnu web stranicu za podučavanje iz matematike.  

Nezavisne

Danas objavljeno

Guns N’ Roses tužio Teksas Guns and Roses – firmu koja prodaje oružje

Vanja A

Ilon Mask je plod genetičkog inženjeringa, tvrdi Kanje Vest

Vanja A

Mbape, francuski fudbaler: Svu zaradu od reprezentacije donira djeci s poteškoćama u razvoju

Vanja A

Ostavite komentar