5. Juna 2022.

Najbolji kompost za cvijeće

Big Portal

Ako hoćete da vaše kućne ljepotice dočekaju zimu prihranjene novom zemljom, ljeto je pravo vrijeme da pripremite kompost koji ćete koristiti u jesen.

Da biste dobili kvalitetan kompost najbolje je da ga napravite sada, jer mu je potrebno dva, tri mjeseca i toplo vrijeme kako bi bio spreman za upotrebu.

Ukoliko imate dvorište, onda ste u prednosti. Za početak napravite prostor u kome ćete držati kompost, a koji može biti neki sjenovit ćošak. Napravite kompostnjak, zapravo gajbicu ili ogradu, a možete da izaberete i neku staru posudu ili kofu koja će vam poslužiti u te svrhe.

Iskusne domaćice koje kompostom, kao organskim đubrivom, prihranjuju svoje biljke svake jeseni kažu da ga je najbolje praviti od lišća i grančica koje ste sakupili, svježe košene trave u koju ćete dodati ostatke hrane poput ljuski od jaja, kore od krompira, tikvica, šargarepe i drugog povrća. Kako kažu, u kompost je poželjno sipati i talog od kafe.

Ono što nikako ne bi trebalo stavljati u kompost su masnoća i ulje, otpaci od mesa i kostiju, mliječni proizvodi, debele grane i lišće od oraha.

Organski otpad počinje da truli na prirodan način. Faktori koji utiču na pravljenje komposta su temperatura, vlaga i količina vazduha.

Poželjno i da ponekad promiješate smjesu da ne bi došlo do manjka kiseonika. Temperatura je ključni faktor, zato je važno da obezbijedite sjenovito mjesto, pošto će sama prirodna reakcija podići temperaturu na 60 stepeni, što je neophodno za odvijanje prirodnog procesa truljenja.

Sunce nije poželjno pošto može da isuši kompost i u tom slučaju će se zaustaviti reakcija. Kompost je spreman kada ga stisnete u šaci i on poprimi njen oblik. Ako iz njega curi voda, onda ima previše vlage. Da bi se organski sastojci lijepo razgradili, domaćice koje prave kompost preporučuju da ih isitnite.

Da je kompost spreman za upotrebu, znaćete po njegovom mirisu. Ukoliko miriše na svježu zemlju, možete da ga upotrebite. Ako se još osjećaju otpaci, znači da proces kompostiranja nije završen.

Kompost dodajte u saksije sa vašim biljkama na jesen i omogućite im da zimu provedu zdrave i prihranjene.

(Telegraf.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare