29. Februara 2020.

Najbolji je za opekotine: Napravite melem od svinjske masti

Big Portal

Nikada ne stavljajte ruke pod mlaz hladne vode ukoliko se opečete dok se bavite kuhinjskim poslovima. Većina upravo to radi da bi kožu ohladila i sprečila stvaranje plikova, što je pogrešno. Voda pomaže samo nakratko smanjenju osećaja bola, baš zbog toga što hladi kožu i nerve. Već posle 20 minuta od trenutka hlađenja bol se ponovo vraća, jer se temperatura kože u međuvremenu podigla, naglašavaju stručnjaci, savetujući šta treba preduzeti.

Odmah po nastanku opekotina kratko treba pustiti hladnu vodu, a zatim topliju da bi se podstakla cirkulacija. Temperatura vode trebalo bi da bude između 20 i 30 stepeni.

Međutim, najbolje rešenje za opekotine je melem koji na jednostavan način može da se napravi u kućnim uslovima, sa rokom trajanja od godinu dana, ukoliko se čuva u frižideru. Pravi se tako što se tri pune kašičice svinjske masti nekoliko puta properu u hladnoj vodi, a zatim pomešaju sa jednim belancetom i čašicom domaće rakije, najbolje komovice. Sastojci se sjedine i mute mikserom dok masa ne postane kompaktna, poput šlaga za tortu.

Ovako spremljen melem delotvoran je kod opekotina od ulja, rerne, vrele vode, sunca… Opečeno mesto tokom dana premazujte tri do četiri puta, u tankom sloju. Nakon nanošenja melem ne izaziva bolove, a na opečenom mestu ne ostaju ožiljci.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare