Najbolje vježbe za donje trbušnjake - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Najbolje vježbe za donje trbušnjake

Donji trbušnjaci su uglavnom najteže mjesto za izgrađivanje mišića i to iz očiglednih razloga. Naime, ljudi često imaju više masnih naslaga u donjem dijelu torza nego u gornjem dijelu, kaže fitnes ekspert Bred Šoenfeld.

Trbušnjaci zapravo predstavljaju jedan veliki mišić koji se zove rectus abdominus. Proteže se od grudne do pelvične kosti, a razlog zašto pločice izgledaju kao šest različitih mišića leži u tome što se tetive protežu horizontalno preko trbušnog zida.

Međutim, izvođenjem određenih vježbi, možete da pogodite mišiće donjeg dijela trbušnjaka i da ih postaknete na rast, kaže Šoenfeld.

Najbolje vježbe za ovaj dio tijela su one koje skupljaju i istežu mišiće. Izometrijske vježbe poput izdržaja su korisne za izgradnju snage i veličine mišića ali održavaju mišićnu kontrakciju statičnom. Upravo dinamična mišićna kontrakcija najbolje pokreće definisanje mišića.

Šta treba da uradite da biste donji dio trbušnjaka natjerali da se grči i opušta? Morate da podižete karlicu i noge iz ležećeg položaja.

NAJBOLJA VJEŽBA ZA DONJE TRBUŠNJAKE – REVERSE CRUNCH

Umjesto podizanja i spuštanja nogu, fokusirajte se na uvlačenje karlice u toku vježbe.

Kroz taj pokret donji dio trbušnih mišića će se skupljati i istezati pod naletom vaše težine. Da biste dobili punu definiciju trbušnjaka morate prije svega otkloniti masne naslage, a za to će vam biti potrebna i promjena režima ishrane.

Prva varijanta: Lezite na pod ili klupu. Savijte kukove i koljena pod uglom od 90 stepeni. Povlačite karlicu prema pupku, a zatim se vratite u početnu tačku. To je jedno ponavljanje.

Druga varijanta: Uhvatite šipku iznad glave sa hvatom u širini ramena, a potom savijena i skupljena koljena podižite do visine ramena.

 

Mens Health

Danas objavljeno

Zdrav, ukusan, sočan dezert: Da li ste ikada probali brauni od urmi

Zeljka

Začinite jelo kurkumom i ne razmišljajte o problemima sa srcem

Zeljka

Niste bolesni, a imate POVIŠENU temperaturu: Možda je kriva neka od ovih NAMIRNICA

Zeljka

Ostavite komentar