18. Jula 2019.

Najbolje od paprika, a nije ajvar

Big Portal

Iskoristite ljeto i bogatstvo povrća, pa probajte neko od ovih jela sa paprikama koje su ne samo ukusne, već i zdrave

Potrebno je: 6 paprika, 200 g gauda sira ili nekog drugog topljivog, 2 jajeta, 50-100 g brašna, 100 g prezli, 30 g rendanog parmezana, biber, so, suva mediteranska mešavina povrća u kesici, ulje za prženje

Operite i kratko ispecite paprike da omekšaju, pa ih ostavite u posudu zatvorene da se potpare i lakše oljušte. Oljuštite ih, očistite od semenki i stavite u cediljku da se dobro ocede. Ulje sipajte u veći tiganj i ostavite da se polako zagreva. Gaudu isecite na 6 komada, stavite u svaku papriku, a potom paprike, jednu po jednu, prvo uvaljajte u brašno, pa u umućeno jaje sa rendanim parmezanom i malo soli, i na kraju u prezle. Ovako pripremljene paprike prvo slažite na tanjir, a tek potom pržite na ulju, da fino porumene sa obe strane. Ispohovane vadite i stavljajte na tanjir sa nekoliko papirnatih ubrusa da se ocedi višak masnoće. Služite ih tople, mada su ukusne i kada se ohlade.

Punjene raskošnog izgleda

Potrebno je: 1,5 kg paprika, 1 kg mlevenog mesa, 3 glavice crnog lika, 3 paradajza, 2 vezice peršuna, kašika univerzalnog začina, 1,5 šoljica pirinča, so, mleveni crni biber, kašičica aleve paprike, 100 g putera, 100 ml ulja


Mleveno meso propržite sa puterom, dodajte sitno iseckan crni luk, alevu papriku i univerzalni začin, pa posolite i pobiberite po ukusu. Kada ispari višak tečnosti dodajte opran pirinač i sitno iseckan peršun. Pomešajte tako da se smesa izjednači, pa sklonite sa vatre. U međuvremenu očistite paprike od semenki i napravite otvore za punjenje. Spoljašnji deo paradajza secite u vidu poklopčića za zatvaranje punjenih paprika, a “meso” paradajza sitno iseckajte i dodajte smesi za nadev. Napunite paprike i poklopite ih kapicama od paradajza, poređajte u posudu, sipajte čašu vode i ulje, poklopite i stavite da se kuva. Tokom kuvanja sipajte još malo vode ako je potrebno, a pred kraj možete da ih otkrivene stavite u rernu na 170 stepeni da malo porumene. Gotove punjene paprike služite tople uz šopsku salatu, kiselo mleko, jogurt.

Sataraš “na oko”

Potrebno je: 1,5 kg paprika, 2,5 kg paradajza, 2 glavice crnog luka, po 2 kašike univerzalnog začina i soli, kašičica bibera, 2-3 čena belog luka, 2-3 kašike ulja, 3-4 lovorova lista, po želji ljuta papričica, jaje do 2 po osobi, dosta svežeg hleba

Ispecite i očistite papriku, pa je isecite na sitnije komade. Paradajz kratko poparite, oljuštite i isecite na krupnije kocke. Na ulju propržite crni luk i lovor, pa dodajte pasirani beli luk i papriku. Malo sve propržite pa dodajte seckani paradajz i seckanu ljutu papričicu. Neka krčka na srednjoj temperaturi. Masu uz mešanje ukuvajte dok najveći deo tečnosti ne ispari, a onda začinite univerzalnim začinom, posolite i pobiberite. Preko stavite jaja “na oko” po želji i ostavite da se sataraš još malo uprži a jaja dobiju izgled kakav treba. Jaja možete i umutiti, preliti preko sataraša i sve promešati da se sjedini u kompaktnu masu. Kako god da uradite nećete pogrešiti jer ćete dobiti ukusno letnje jelo, koje, istina, traži dosta svežeg, a po mogućstvu vrućeg hleba.

Zapečene u rerni

Potrebno je: 500 g svežeg kravljeg sira, 100 g gorgonzole, 4 paprike, jaje, kašika univerzalnog začina, 2 kašike ulja, so

Cele paprike prokuvajte oko 5 minuta u blago posoljenoj vodi, pa ih odmah ohladite hladnom vodom. Presecite ih po dužini, pa očistite od semenki i žilica. Mikserom dobro sjedinite kravlji sir sa jajetom, gorgonzolom iseckanom na sitne kockice i univerzalnim začinom. Smesu rasporedite u polovine paprika i poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, a potom služite kao prilog uz meso sa roštilja ili hladne zakuske. Možete da ih jedete kao posebno jelo uz neku salatu.

Osvežavajuće u pavlaci

Potrebno je: 2,5 kg paprike, 1 kg kisele pavlake, 2,5 kg sira, 1,5 l jogurta, kašika soli

Paprike očistite od semenki i žilica, unutra ih posolite pa ih punite slanom mešavinom sira i pavlake. Sir može biti i punomasni i polumasni kako kome odgovara, kao i pavlaka sa različitim procentom masnoće. Napunjene paprike složite u činiju, a ako vam preostane sira stavite ga odozgo po paprikama. Jogurt posolite i sve prelijte. Držite ih u frižideru, a posle svakog korišćenja dodajte odozgo po malo posoljenog jogurta.

Crveni mafini

Potrebno je za testo: 280 g brašna, 150 g putera, kašičica soli, 2-3 kašike hladne vode


Za nadev: 250 g rikota sira, 100 g kisele pavlake, jaje, 1/2 kašičice soli, malo crnog mlevenog bibera, žuta i crvena paprika

Brašnu dodajte hladan puter iseckan na komadiće i so. Vrhovima prstiju utrljajte puter u brašno, pa dodajte hladnu vodu da poveže smesu. Oblikujte testo u kuglu i ostavite u frižideru 45 minuta.

Paprike ispecite na gril tiganju ili u rerni. Ogulite im koricu i iseckajte ih na tračice. Rikota sir pomešajte sa pavlakom, dodajte jaje, so, biber i isečene paprike. Potom testo podelite na onoliko komadića koliko imate korpica u plehu, pa svaki mafin utapkajte u korpicu da bude ulegnut, oblažući i zidove. Napunite nadevom, zatvorite testom sa bočnih strana i pecite 20 minuta na 190 stepeni. Izvadite pleh, u nadev i po mafinima utisnite i poređajte sitno iseckanu ljutu papričicu ili običnu crvenu papriku, pa vratite u rernu da se peče još 10 minuta, dok mafini ne postanu žućkasto zlatni i hrskavi.

Aromatični tart za sva čula

Potrebno je za testo: 350 g brašna, 1/4 kašičice soli, 180 g putera isečenog na kocke, 4-6 kašika ledene vode, 2 kašike maslinki

Za nadev: 3 babure različitih boja, 1/4 kašičice belog luka u prahu, kašika ulja, 2 jajeta, 150 ml mleka, 150 g mocarele, 20 listova bebi spanaća, kašika seckanog bosiljka, po 1/2 kašike soli i bibera, 3 kašike rendanog parmezana

Brašno i so promešajte u multipraktiku, dodajte hladan puter i kašiku po kašiku hladne vode, dok ne dobijete smesu koja se, kada stisnete rukom, ne raspada. Stavite testo na radnu površinu, pa dodajte najsitnije isečene maslinke i sve sjedinite. Ostavite u frižider oko pola sata, pa ga rastanjite da bude veličine pleha za pečenje. Oklagijom ga prenesite u kalup i utisnite svuda okolo po zidovima. Izbockajte viljuškom, a onda nanosite nadev. Za nadev isecite babure na po 3 dela, očistite od žila i semenki, pa ih stavite sečenim stranama u poseban pleh za pečenje. Četkicom ih premažite mešavinom belog luka u prahu i ulja, pa pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Isecite ih na tanje trake i poređajte po kori za tart. Preko stavite listove spanaća, pa rendanu mocarelu i nabacajte bosiljak. Umutite jaja sa biberom i solju, dodajte mleko, sve dobro promešajte, pa prelijte preko sira i bosiljka. Na kraju pospite parmezanom i pecite 25 minuta na 200 stepeni, dok blago ne porumeni. Služite toplo kao lagani obrok uz obilje zelene salate prelivene balzamiko sirćetom i maslinovim uljem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare