Najbogatiji predsjednici stranaka u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Najbogatiji predsjednici stranaka u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je jučer nove imovinske kartone bh. funkcionera izabranih na izborima 2018. godine.

Zapisi o imovini bh. političara uvijek izazivaju velik interes domaće javnosti, a tako je i ovaj put. Zanimljivi su izvodi iz imovinskog stanja predsjednika najvećih bh. stranaka, a ”jedan od lidera” je Milorad Dodik, prvi čovjek Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Vrijednost Dodikove imovine, prema posljednjoj imovinskoj kartici, veća je od 2 miliona konvertibilnih maraka. On ima dvije kuće: po jednu u Bosni i Hercegovini i Srbiji, posjeduje stan u BiH te ušteđevinu. Dodik, koji je i član državnog Predsjedništva, vozi automobil star 13 godina, a koji, prema njegovoj procjeni, vrijedni 10.000 maraka.

Njegov kolega iz Predsjedništva i lider Demokratske fronte Željko Komšić u Sarajevu ima stan vrijedan 120.000 maraka i vozi automobil vrijedan 20.000 KM. On vraća i dva kredita dok je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović suvlasnik kuće sa zemljištem vrijednim ukupno 185.000 maraka. Izetbegović je prijavio i ušteđevinu od 45.000 maraka te svoju imovinu procijenio na ukupnih 230.000 maraka. Predsjednik SDA nije naveo da li posjeduje automobil te vraća kredit od 15.000 maraka.

Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice u svom kartonu naveo je udjele u vlasništvu kuće i okućnice, ali bez procjene vrijednosti. I on vraća kredit od 57.000 maraka. Branislav Borenović (PDP) posjeduje kuću, stan i zemljište s brvnarom, automobil vrijedan 15.000 maraka i ušteđevinu od 20.000 KM dok je Nermin Nikšić (SDP) suvlasnik stana, vlasnik vikendice i firme CTK DOO Konjic, vozila vrijednog 30.000 maraka. On je suvlasnik naslijeđenog stana kao i garaže. Ukupna vrijednost njegove imovine je oko 350.000 maraka.

Vrijednost imovine Mirsada Kukića (PDA) je 205.000 maraka. Suvlasnik je kuće, stana i zemljišta s vikendicom. Vozi golfa vrijednog 5.000 maraka i nema ušteđevinu.

Prvi čovjek SBB-a Fahrudin Radončić posjeduje imovinu vrijednu blizu pet miliona maraka. On je vlasnik stana u Crnoj Gori vrijednog više od 4 miliona maraka te zemljišta i kuće u BiH i Crnoj Gori ukupne vrijednosti 730.000 maraka. Radončić je, prema dostupnim podacima, stranački lider s najvećom prijavljenom imovinom.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković vlasnik je imovine vrijedne 335.000 maraka (trećina porodične kuće, automobil i ušteđevina) dok Predraga Kojović iz Naše stranke, ima prijavljenu imovinu od 455.000 maraka. On posjeduje stan vrijedan 150.000 maraka, vozilo od 5.000 i ušteđevinu od 300.000 konvertibilnih maraka.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović prijavio je imovinu od 168.000 maraka. Suvlasnik je kuće i ne vozi automobil. Enver Bijedić, državni parlamentarac i lider novoosnovih Socijaldemokrata BiH ima imovinu vrijednu vrijednu 1.400.000 maraka (stan, kuća, poslovni prostor, firma, zemljište i ušteđevina).

Vrijedi napomenuti da su političari u svojim imovinskim karticama naveli i imovinu članova svojih porodica, a sve to možete pogledati na stranicama Centralne izborne komisije na OVOM linku.

N1

Danas objavljeno

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Novi zakon: Za dezertere deset godina zatvora

M.

Kadirov predložio mobilizaciju polovine pripadnika saveznih snaga

M.

Ostavite komentar