Najbogatiji Britanac spiskao 500 miliona funti u razvoj elektroautomobila – pa odustao - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Najbogatiji Britanac spiskao 500 miliona funti u razvoj elektroautomobila – pa odustao

Poput Ilona Maska, ser Džejms Dajson je imao ideju da pokrene proizvodnju ekskluzivnih automobila na struju, ali na kraju ipak nije ostvario svoj san.

Britanska kompanija Dyson, u vlasništvu inovatora Džejmsa Dajsona, poznata je po svojim usisivačima i kućnim aparatima radikalno drugačijeg dizajna i vrlo dobre funkcionalnosti, ali i po visokim cenama tih proizvoda.

A onda, u septembru 2017. ser Džejms Dajson je obelodanio plan da do 2020. godine predstavi “potpuno drugačiji” električni automobil. Kako je tada naveo, u projekat njegovog razvoja trebalo je da uloži čak 2 milijarde funti.

Automobil je trebalo da bude specifičnog dizajna i namenjen ekskluzivnoj ciljnoj grupi kupaca, a ne masovnoj prodaji – što je plan sličan onom koji je imao Ilon Mask kada je početkom ovog veka osnova kompaniju Tesla za proizvodnju luksuznih i brzih električnih automobila.

Međutim, u oktobru 2019, nakon nekoliko godina razvoja i potoršenih 500 miliona funti, Dajson je shvatio da njegov projekat ipak neće doneti očekivane rezultate. Pošto je pokušao da pronađe kupca za tehnologiju i koncept, i u tome nije uspeo, i zvanično je odlučio da od svega digne ruke.

Pola godine kasnije, ser Džejms Dajson je u razgovoru za Sandej tajms otkrio kako je trebalo da izgleda njegov ekskluzivni električni automobil koji je tokom razvoja imao kodnu oznaku N526.

Sa dužinom od 5 metara, širinom od 2 metra i visinom od 1,7 metara, N526 je zamišljen kao vozilo u koje komforno može da se smesti do sedam osoba.

Prototip sa fotografije izgleda kao krosover sa velikim točkovima i niskom siluetom, kao i veoma zakošenim vetrobranskim staklom.

Dyson N526 na tržištu je trebalo da se suprotstavi Teslinom Modelu X, ali nakon odustajanja britanske kompanije od daljeg razvoja ovog automobila, to se neće dogoditi. Bilo je predviđeno da cena ovog automobila startuje od 150.000 funti.

Ser Džejms Dajson se smatra najbogatijim Britancem, a procenjuje se da je “težak” oko 16 milijardi funti.

Danas objavljeno

U Indiji će se proizvoditi EV sa autonomijom od 500 kilometara

Vanja A

Ostao bez svijesti za volanom – automobil ga sam vozio 25 km

Vanja A

Novi smart #1 Brabus kao pionir marke s integralnim pogonom

Vanja A

Ostavite komentar