26. Septembra 2020.

Najbogatiji Britanac i veliki zagovornik Bregzita odselio se iz Engleske u Monako

Big Portal

Uprkos pređašnjim tvrdnjama da će Velika Britanija biti “savršeno uspešna” bez Evropske unije, 65-godišnji Retklif odlučio je da napusti rodnu zemlju i preseli se u Kneževinu, gde se ne plaća porez na dohodak.

Vlasnik je najveće britanske petrohemijske tvrtke Ineos, a njegovo bogatstvo procenjuje se na 17,5 milijardi funti.

Procenjuje se da će zbog selidbe u Monako uštedeti četiri milijarde, funti prenosi portal Indeks. Ljudi koji žive u Monaku najmanje 183 dana godišnje ne plaćaju porez na dohodak i imovinu. Najviša poreska stopa u Velikoj Britaniji iznosi 45 odsto na dohodak iznad 150.000 funti godišnje.

Pre nego što je otputovao u Monako, Retklif je bio treći najveći pojedinačni poreski obveznik u Britaniji, koji je u državnu blagajnu tokom 2017. i 2018. uplatio 110 miliona funti.

Vatreni pristalica Bregzita

Njegova odluka da napusti Britaniju došla je ubrzo nakon što ga je kraljica proglasila vitezom, a Velika Britanija je izglasala izlazak iz Evropske unije.

Retklif je bio vatreni pristalica Bregzita koji je tvrdio da će Velika Britanija napredovati bez birokratske administracije.

Retklif je tvrdio da je EU potreban pristup britanskom tržištu podjednako kao i Britaniji pristup evropskom.

“Nikad ne zaboravite da imamo pristojan set karata”, rekao je, dodajući: “Mercedes neće zaustaviti prodaju automobila u Velikoj Britaniji. A London je jedno od dva ključna finansijska središta i to se neće promeniti.”

Izvor. B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare