Najbjelja bijela farba donijela bi veliku uštedu u gorivu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Najbjelja bijela farba donijela bi veliku uštedu u gorivu

Automobili sa SUS motorima mogli bi da uštede oko pola litra benzina na 100 kilometara, a električnim bi se autonomija znatno povećala.

Pre dve godine, BMW je na sajmu automobila u Frankfurtu izložio BMW X6 u boji VantaBlack.

Ova crna farba bila je toliko tamna da je upijala 99,965 odsto svetlosti. Budući da takva najcrnja crna boja na svetu ne reflektuje gotovo nikakvu svetlost, činila je da sve krive linije i zakrivljene površine na vozilu “nestaju”, čineći ga gotovo dvodimenzionalnim.

Tim programera sa Univerziteta Perdju u američkoj saveznoj državi Indijana razvio je upravo suprotno: najbelju belu na svetu.

Prema rečima predavača Xiulina Ruana, cilj je bio razviti boju koja reflektuje što je moguće više svetla – čime se smanjuje zagrevanje domova od sunca.

S obzirom da nova bela reflektuje 98,1 odsto svetlosti, u unutrašnjosti zgrada je hladnije nego napolju.

Koristi bi takođe bile ogromne i za automobile. U verzijama sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem moglo bi se uštedeti oko pola litra benzina na 100 kilometara, a kod električnih automobila radijus bi se znatno povećao jer bi klima-uređaj trebalo da bude u funkciji znatno manje vremena.

Izumitelji još nisu potvrdili da li se ova boja može koristiti i na automobilima.

Vratimo se na BMW s početka priče. Nemački proizvođač pre ipak nije koristi VantaBlack boju u serijskoj proizvodnji jer se u praksi pokazalo da je ta farba previše krhka. Ostaje da vidimo da li taj problem u auto-industriji ima i sasvim suprotna – najbelja bela.

Danas objavljeno

Na prodaju jedan spektakularan Porsche, a takva je i njegova cijena

Vanja A

Ko je na kraju brži, elektromobili ili tradicionalno pogonjeni automobili?

Vanja A

Mazda2 jedan od najekonomičnijih SUS modela

Vanja A

Ostavite komentar