Najbezbjedniji telefon na svijetu: Nikada niste čuli za njega - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Najbezbjedniji telefon na svijetu: Nikada niste čuli za njega

Računari sa dvostrukim i multi butovanjem popularna su praksa kod iskusnih korisnika jer im omogućava da imaju nekoliko zasebnih “profila”. Mnogi koriste ovakve funkcije zbog bezbednosti, pa je pomalo iznenađujuće što ovaj trend nije zaživeo i na mobilnim uređajima.

Zato nam pravo iz Finske, zemlje koja nam je obezbedila jedan od najpopularnijih telefona ikada, Nokiju 3310, dolazi mobilni telefon Bittium Tough Mobile 2C.

Ovaj smartfon je čvrst iznutra kao i spolja, ali to vešto prikriva suptilnim dizajnom biznis telefona. Radi na dva operativna sistema – stabilnom Androidu 9 i sopstvenom Secure OS-u (koji je zasnovan na Androidu), a dolazi i sa besplatnim Yubiko 5 NFC sigurnosnim ključem.

Dva operativna sistema su potpuno odvojeni jedan od drugog, a uređaj poseduje i stalno uključen VPN i podršku za sopstveno Bittiumovo upravljanje mobilnim uređajima. Šteta što nije uključena zaštita mobilne krajnje tačke.

Sam uređaj je i MIL-STD-810G i IP67 sertifikovan, što znači da sigurno može da izdrži pokoji udarac. Takođe, dolazi i sa režimom privatnosti koji se može aktivirati jednim pritiskom na dugme, onemogućavajući Bluetooth, mikrofon i kameru.

Podaci o ceni još nisu dostupni, ali s obzirom na to da Tough Mobile 2 košta oko 1.400 evra, novi model 2C ne bi smeo da bude jeftiniji od toga.

Bittium mobilni telefoni, inače, nisu zastupljeni kod nas na tržištu (bar ne zvanično), ali imaju veliki ugled u poslovnom svetu upravo zbog svoje bezbednosti. Do sada su izašli modeli Bittium Tough Mobile, Bittium Tough Mobile R, Bittium Tough Mobile C, Bittium Tough Mobile 2 i ovaj, najnoviji, Bittium Tough Mobile 2C

B92

Danas objavljeno

The Elder Scrolls bi uskoro mogao da postane serija

D

Google privremeno zabranjuje političke reklame

D

Mozilla uklanja navigaciju Backspaceom u Firefoxu

D

Ostavite komentar