Najavljeno veliko popuštanje mjera u FBiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Najavljeno veliko popuštanje mjera u FBiH

Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je u protekla 24 sata zabilježeno 17 novih slučajeva pozitivnosti na novi korona virus. Najavio je veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnom nivou.

Dodao je da je u protekla 24 sata testirano 577 osoba.

  • ‘U protekla 24 sata u FBiH je testirano 577 osoba, kod njih 17 je potvrđen korona virus. Najveći broj ovih slučajeva nalazi se u Zeničko-dobojskoj županiji, u Maglaju i Žepču, i ta dva grada u zadnjih nekoliko dana predstavljaju one lokalne zajednice gdje bilježimo najveći broj pozitivnih uzoraka. Zaključno s današnjim danom, 21764 osobe testirane su u FBiH , a covid potvrđen kod 973 osobe – rekao je on.

Naglasio je da je 535 pacijenata oporavljeno te da u toku jučerašnjeg dana ”nismo imali nijedan smrtni slučaj”.

Potom je najavio veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici.

  • Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije. To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i prijevoz – javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti”, rekao je on.

Potom je pojasnio da će rad prvo biti dopušten objektima koji posjeduju bašte.

  • ‘Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u objektu koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori – naglasio je Pehar.

AVAZ

Danas objavljeno

Preliminarni rezultati CIK: Dodiku najviše glasova za predsjednika Srpske

M.

“Rizik bez presedana” po isporuke gasa

M.

Opljačkana benzinska pumpa u Prijedoru

M.

Ostavite komentar