Najavljeni novi protesti rudara: Zbog štrajka smanjena isporuka grijanja u Zenici, moguća i obustava - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Najavljeni novi protesti rudara: Zbog štrajka smanjena isporuka grijanja u Zenici, moguća i obustava

Kompanija “ArcelorMittal” Zenica obavijestila je građane tog grada da su primorani značajno smanjiti isporuku toplotne energije prema gradu, s velikom mogućnošću potpunog prekida.

Kako su objasnili razlog je nedostatak energetskog uglja na skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od prekjučer, 9. februara, prenosi Avaz.

Nadamo se da će Rudnik i „Elektroprivreda“ čim prije riješiti svoje probleme kako bismo mogli nastaviti s nesmetanom proizvodnjom toplotne energije – ističu iz „ArcelorMittala“, prenosi Fena.

Tako je radnički neposluh, u koji su zenički rudari stupili u ponedjeljak, 8. februara, izazvao negativne efekte za zagrijavanje grada, a za petak, 12. februar, rudari Zavisnog društva (ZD) RMU Zenica najavili su štrajk.

Štrajk će istog dana, ako im do tada ne budu deblokirani računi, započeti i rudari iz ZD RMU Breza, kojem je 8. januara ove godine račun blokiran zbog duga za doprinose u iznosu 4,5 miliona KM. Račun ZD RMU Zenica blokiran je na iznos od 4,9 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća puno veći.

Ako se do petka ne deblokiraju računi rudnika u Zenici i Brezi, na dan početka štrajka u ta dva rudnika, kako je najavljeno, u jednosatni štrajk upozorenja, s početkom u 7 sati, stupit će i rudari svih ostalih rudnika uglja iz koncerna JP EPBiH.

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar