Najavljena Toyota 'X prologue' - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Najavljena Toyota ‘X prologue’

Toyota je danas objavila prvu zvaničnu sliku modela pod nazivom ‘X prologue’, a radi se o njihovom prvom potpuno električnom SUV-u na baterije (BEV).

Da je reč upravo o takvom modelu saznali smo još početkom decembra prošle godine kada smo objavili i siluetu budućeg SUV modela Toyote. Tada još nismo znali njegovo komercijalno ime, a da li će se on zvati baš ‘X prologue’ za sada nije službeno potvrđeno, piše Tportal.hr.

U svakom slučaju, moramo da sačekamo 17. mart i najavljenu svetsku premijeru, kada ćemo saznati sve detalje novog srednje velikog potpuno električnog SUV-a baziranog na e-TNGA platformi. Zahvaljujući pametnom dizajnu, nova platforma je veoma svestrana i lako prilagodljiva za niz proizvoda. Osnovno načelo arhitekture je da brojni ključni elementi ostaju fiksni dok se drugi razlikuju. Ovaj pristup omogućava odstupanje u širini, dužini, međuosovinskom rastojanju i visini vozila.

Nova e-TNGA platforma, koja je razvijena u saradnji sa Subaruom, takođe može da se definiše s pogonom na prednje, zadnje ili na sva četiri točka te sa širokim rasponom kapaciteta baterija i elektromotora koji odgovaraju raznim tipovima vozila i profilima upotrebe. Korišćenjem ovog svestranog pristupa može da se smanji vreme razvoja različitih varijanti proizvoda i paralelno razvijaju pojedinačni modeli.

Ovaj novi model je već razvijen i spreman za proizvodnju, koja će biti u Toyotinoj fabrici ZEV u Japanu. Isto tako, već je poznato da će Toyota u Evropi do 2025. godine lansirati više od 60 novih ili ažuriranih elektrifikovanih modela, a do tada se očekuje da će više od 70 posto prodaje biti hibridi te s po 10 posto PHEV, BEV i FCEV modeli.

Izvor:Tportal.hr
Foto: Toyota

Danas objavljeno

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Kinezi testirali automobil koji lebdi iznad puta

Vanja A

Kako izgleda blizak susret sa automobilom koji vozi u suprotnom smeru na auto-putu

Vanja A

Ostavite komentar