Najava protesta na trgovima hrvatskih gradova - BIGportal.ba
Region Vijesti

Najava protesta na trgovima hrvatskih gradova

Na glavnim trgovima hrvatskih gradova za danas je najavljen protest protiv mjera za suzbijanje epidemije korona virusa Nacionalnog štaba.

Poziv na protest dijeli se društvenim mrežama uprkos zabrani okupljanja više od 25 osoba koja stupa na snagu u ponoć.

Kao motiv za protest navodi se “odbrana prava na rad, slobodno kretanje, slobodno odlučivanje i slobodno disanje”.

Plenković se obratio javnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u večerašnjem obraćanju javnosti da je država nastojala da izbjegne potpuno zatvaranje i policijski čas.

“Premda se sedmični rast broja zaraženih početkom ovog mjeseca usporio, ove sedmice bilježimo porast od 15 odsto, pa je je dnevni broj zaraženih juče prvi put premašio četiri hiljade”, rekao je on.

Plenković je podsjetio da od ponoći stupaju na snagu strože mjere za suzbijanje korona virusa.

“Cilj je novim mjerama zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje u zdravstvenom sisitemu. Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa”, kazao je Plenković.

On je iznio podatke da u proseku jedna osoba među 58 kod kojih je potvrđena zaraza umre, a da svaki deveti hospitalizovani pacijent takođe premine.

“Nove mjere biće na snazi do 21. decembra, a možda i duže, ako dotad ne uspijemo da preokrenemo sadašnji trend. Žao nam je što će mjere pogoditi brojne radnike i preduzetnike, koji su tokom ove godine već podnieli žrtvu. Razumijem nezadovoljstvo svih onih koji će radi epidemiološke situacije privremeno obustaviti svoje uobičajeno poslovanje. Prema našim podacima, ove mjere dotaći će će oko 85 hiljada, odnosno pet i po odsto svih zaposlenih u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

On je najavio izmjenu zakona, kako bi se uvele prekršajne sankcije za nepoštovanje mjera.

“Kao što sam juče rekao, to radimo nerado, ali je taj alat danas potreban kako odgovorno ponašanje velike većine građana ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci. Ali svi znamo da, kakva god ograničenja država odredi, njihovo sprovođenje biće delotvorno samo ako svako od nas da svoj doprinos. Jer ako se i mali broj okupljenih osoba ne bude pridržavao mjera, zaraza će nastaviti da se širi”, kazao je on.

Plenković je ocijnio da je danas čin rodoljublja lična odgovornost i pridržavanje mjera.

“Dragi sugrađani, siguran sam da pratite napredak na pronalaženju vakcine na kojima rade brojne farmaceutske kompanije. Vlada je, s drugim članicama Evropske unije, preduzela već sve potrebne korake kako bi osigurala dovoljan broj doza za hrvatske građane čim vakcina bude dostupna, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je pripremio plan vakcinacije”, rekao je Plenković.

Najavio je i povećanje testiranja građana.

(Index)

Danas objavljeno

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Indonezija: Počela evakuacija stanovnika zbog erupcije vulkana na Јavi

M.

Ostavite komentar