Nagrada Evropske filmske akademije: "Another Round" je film godine, najbolji glumac Mads Mikkelsen - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Nagrada Evropske filmske akademije: “Another Round” je film godine, najbolji glumac Mads Mikkelsen

Dodjela nagrada Evropske filmske akademije za najbolje filmove 2020. godine održana je večeras u Berlinu, ove godine virtuelno zbog pandemije koronavirusa.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali neki od poznatih filmskih stvaralaca najboljim filmom godine proglašen je “Another Round”, reditelja Thomasa Vinterberga.

Nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji “Evropsko otkriće godine – Prix Fipresci” u kojoj je bio nominiran i film “Pun mjesec” bh. reditelja Nermina Hamzagića osvojio je Carlo Sironi za film “Sole”.

“Želim zahvaliti cijeloj ekipi koja mi je pomogla u realizaciji ovog filma. Bez riječi sam, hvala svima”, kazao je Sironi.

Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje od 1988. godine.

Nagrada najboljeg evropskog reditelja otišla je u ruke Thomasa Vinterberga.

“Jako sam ponosan na ovu nagradu. Sjajno takmičenje i odlična konkurencija. Ovaj film je snimljen u najtežem trenutku u mom životu”, kazao je Vinterberg.

U kategoriji Inovativna priča nagradu je odnio Mark Cousins za film “Women Make Film”.

“Bilo je jako teško snimati ovaj film, ali se isplatilo. Hvala svima na divnoj saradnji, ljudima koji su me inspirisali da nastane ova priča”, kazao je Mark.

Najboljim evropskim glumcem, u kategoriji u kojoj je bio nominiran i hrvatski glumac Goran Bogdan za film “Otac”, proglašen je Mads Mikkelsen u filmu “Another Round”.

“Dijelim ovu nagradu sa svima koji su nominirani sa mnom u ovoj kategoriji. Hvala mojoj porodici i svima koji su glasali za mene”, kazao je Mikkelsen.

Nagradu u kategoriji najbolji evropski scenarista odnijeli su Thomas Vinterberg i Tobias Lindholm u filmu “Another Round”.

Najbolja evropska glumica je Paula Beer za ulogu u filmu “Undine”.

“Nisam ovo nikako očekivala. Hvala svima koji su odlučili da ja odnesem pobjedu. Drago mi je da smo barem na ovaj način večeras bili zajedno i povezani na neki način”, kazala je Beer.

Najboljim evropskim dokumentarcem proglašen je film “Collectiv”, reditelja Alexandera Nanoua.

“Velika je čast primiti ovu nagradu, posebno biti među nominiranima, ljudima koji su veliki profesionalci”, kazao je Nanou.

Na kraju ove prestižne dodjele moglo se zaključiti da je trijumfirao film “Another Round” koji je osvojio nagradu za najbolji film, najbolji scenarista i najbolji glumac.

Klix.ba

Danas objavljeno

Najjednostavniji način čišćenja četkica za šminku

Vanja A

Botto je robot koji stvara umjetnička djela, a zaradio je i prvi milion

Vanja A

Beba slona pokušala se sprijateljiti sa psom, pogledajte kako je prošlo

Vanja A

Ostavite komentar