Nagi glumci će biti kažnjeni: Policija prekinula sporni performans na sarajevskom trgu - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Nagi glumci će biti kažnjeni: Policija prekinula sporni performans na sarajevskom trgu

Na sarajevskom Trgu Susan Sontag sinoć je održan performans, koji je zaprepastio prisutne građane, s obzirom na to da je u jednom trenutku obnaženi muškarac prošetao trgom.

Riječ je o projektu “East is best” koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je uzburkao društvene mreže i uznemirio prolaznike s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

U jednom momentu glumac je i sišao s bine te prošetao trgom, a žena ga je vratila na binu.

Upravo to je uznemirilo prolaznike, s obzirom na to da glumac na sebi nije imao ništa obučeno i reagovala je i policija koja je sve prekinula.

– Utvrđuju se sve okolnosti i biće preduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i učesnika – rekli su iz MUP Kantona Sarajevo.

Ističu kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju KS.

Osim što aktivnost nije najavljena, ona je i nezakonita s obzirom na to da golotinja na javnom mjestu spada u prekršaj protiv javnog reda i mira, i kažnjiv je od 200 do 600 KM. Iz policije navode da će adekvatno biti kažnjeni i sami umjetnici, ali i organizatori, prenosi Kliks.

Mnogi su događaj povezali i sa trećom povorkom ponosa u BiH koja je održana juče u Sarajevu, međutim iz organizacije Povorke nisu najavili ovaj događaj kao dio ovogodišnje parade.

Performans naziva “Together” je organizovan kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk.

Iako je najavljen i kao dio programa “Kultura na ulice”, iz NPS ističu kako oni nisu organizovali ovaj umjetnički događaj i da nije dio njihove produkcije.

Za korištenje bine na Trgu Susan Sontag ispred pozorišta je potrebna dozvola Opštine Centar, ali s obzirom na to da je vikend, u ovoj opštini nisu mogli da daju informacije o pomenutom događaju.

Na društvenim mrežama, građani su takođe zgroženi snimkom na kojem se vidi obnaženi muškarac u centru grada, u sred dana, piše portal.

Neki su prokomentarisali i da učesnici performansa izgledaju kao da su pod uticajem opojnih sredstava.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Platili 28 miliona lične karte koje nam ne trebaju?!

M.

Saudijka osuđena na 34 godine zatvora zbog korišćenja Tvitera, optužena da je sarađivala sa disidentima

M.

Iran spreman da preda: Ali, bez uslovljavanja

M.

Ostavite komentar