26. Juna 2022.

Nagi glumci će biti kažnjeni: Policija prekinula sporni performans na sarajevskom trgu

Big Portal

Riječ je o projektu “East is best” koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je uzburkao društvene mreže i uznemirio prolaznike s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

U jednom momentu glumac je i sišao s bine te prošetao trgom, a žena ga je vratila na binu.

Upravo to je uznemirilo prolaznike, s obzirom na to da glumac na sebi nije imao ništa obučeno i reagovala je i policija koja je sve prekinula.

– Utvrđuju se sve okolnosti i biće preduzete zakonom propisane mjere protiv organizatora, ali i učesnika – rekli su iz MUP Kantona Sarajevo.

Ističu kako ova aktivnost nije najavljena kao javni skup, što je protivno Zakonu o javnom okupljanju KS.

Osim što aktivnost nije najavljena, ona je i nezakonita s obzirom na to da golotinja na javnom mjestu spada u prekršaj protiv javnog reda i mira, i kažnjiv je od 200 do 600 KM. Iz policije navode da će adekvatno biti kažnjeni i sami umjetnici, ali i organizatori, prenosi Kliks.

Mnogi su događaj povezali i sa trećom povorkom ponosa u BiH koja je održana juče u Sarajevu, međutim iz organizacije Povorke nisu najavili ovaj događaj kao dio ovogodišnje parade.

Performans naziva “Together” je organizovan kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk.

Iako je najavljen i kao dio programa “Kultura na ulice”, iz NPS ističu kako oni nisu organizovali ovaj umjetnički događaj i da nije dio njihove produkcije.

Za korištenje bine na Trgu Susan Sontag ispred pozorišta je potrebna dozvola Opštine Centar, ali s obzirom na to da je vikend, u ovoj opštini nisu mogli da daju informacije o pomenutom događaju.

Na društvenim mrežama, građani su takođe zgroženi snimkom na kojem se vidi obnaženi muškarac u centru grada, u sred dana, piše portal.

Neki su prokomentarisali i da učesnici performansa izgledaju kao da su pod uticajem opojnih sredstava.

SrpskaInfo

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare