Naduvaš i voziš – izduvaš i spakuješ u ranac - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Naduvaš i voziš – izduvaš i spakuješ u ranac

Japanci su napravili inovativni, lako prenosivi električni skuter koji je pogodan za vožnju na kratkim i srednjim relacijama.

Ovo neobično električno vozilo na naduvavanje nosi ime Poimo, a razvijeno je na Univerzitetu u Tokiju.

Izraz “Poimo” potiče od engleskih reči “portable and inflatable mobility”, koje označavaju suštinu ovog skutera – lako prenosivo individualno prevozno sredstvo na naduvavanje.

Kako kažu njegovi tvorci, ovo je novi oblik pristupačnog prevoza koji ima za cilj da promeni način na koji se studenti, profesionalci, ali i svi drugi koji žive u saobraćajno “zagušenim” urbanim područjima, kreću kroz grad.

Screenshot YouTube

Trenutno u fazi prototipa, ovaj prenosivi e-skuter može da se spakuje u ranac srednje veličine, a nakon naduvavanja spreman je za vožnju za nekoliko minuta.

Posle obavljene vožnje, takođe se brzo izduvava i vraća u ranac. Na taj način ubijate dve muve jednim udarcem, kažu kreatori ovog vozila – ne gubite živce u saobraćajnoj gužvi, ali ni vreme u traženju mesta za parkiranje.

Osim toga, pošto je ovaj e-skuter stalno uz vas, ne morate da brineti da li će vam ga neko ukrasti.

Screenshot YouTube

Poimo je razvijen na Univerzitetu u Tokiju i projektovan je tako da se može napumpati električnom pumpom za svega 1 minut. Ukoliko nemate električnu pumpu, može se koristiti i ručna pumpa, mada to usporava proces.

Nakon što je e-skuter napumpan, vozač još treba da pričvrsti prednje i zadnje točkove, elektromotor, bateriju i bežični kontroler, kao i ručice za upravljanje.

Dizajniran da stane u ranac kada se ne koristi, ovaj prototip teži 12 kilograma, ali njegovi tvorci nameravaju da ga učine lakšim pre nego što gotov proizvod izbace na tržište.

Danas objavljeno

Lamborghini Murcielago prodan za 400.000 dolara

Vanja A

Električni model opet najprodavaniji u Norveškoj

Vanja A

Fiat želi da vi odaberete naziv za novi mali krosover

Vanja A

Ostavite komentar