"Nadamo se izvinjenju" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Nadamo se izvinjenju”

Evropski jevrejski kongres (EJC) zatražio je izvinjenje od slovenačkog premijera Janeza Janše zbog njegovog tvita.

Janša je tvitovao o nekim poslanicima u Evropskom parlamentu koje je nazvao “Sorosevim marionetama”, a za koji smatraju da sadrži antisemitski naboj.

Janša je prošlog četvrtka na Tviteru objavio sliku koja prikazuje navodne veze američkog milijardera i filantropa jevrejskog porekla Džordža Sorosa s nekim evropskim parlamentarcima, navevši da su “Sorošove lutke”, među njima i holandsku evroparlamentarku Sofi Veld, koja kritikuje Janšinu vladu zbog odstupanja od načela vladavine prava i gušenja slobode medija, prenela je Hina.

Predsednik Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantor kazao je za Slovenačku televiziju kako se nadaju da će se premijer Janša izviniti zbog takvih “antisemitskih aluzija” koje podupiru teorije zavere o jevrejskoj dominaciji i neopravdanom uticaju u svetu.

“To ima vrlo ozbiljne istorijske antisemitske konotacije i oživljava izuzetno uznemiravajuće optužbe koje su u prošlosti služile kao opravdanje napada na Jevreje, kazao je Kantor, dodavši da se nada Janšinom izvinjenju i garanciji da će antisemitski motivi ostati izvan slovenačke političke i diplomatske rasprave.

Ogorčenje Janšinim tvitom izrazio je i Robert Valtl, čelnik danas malobrojne jevrejske zajednice preostale u Sloveniji nakon holokausta u Drugom svetskom ratu.

Danas objavljeno

Otključani telefoni Belivukovih veza, političari i estrada u panici

M.

U Švajcarskoj otkriven prvi slučaj korona virusa Omikron

M.

Dodik: Putin me nikada nije prevario

M.

Ostavite komentar