"Nadamo se da Rusija ne igra igre" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Nadamo se da Rusija ne igra igre”

SAD su ozbiljne u vezi sa pokušajima diplomatskog dogovora oko Ukrajine i nadaju se da se Rusija ne igra, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

“Kao što ste čuli od državnog sekretara, savetnika za nacionalnu bezbednost i drugih, ne znamo da li Rusi igraju diplomatske igre, ali se nadamo da ne igraju. Naša namera je da ozbiljno pokrenemo diplomatiju ka napred kako bi joj vrata ostala otvorena i da bismo se, ako (Rusi) budu spremni za to, kretali putem diplomatije”, rekla je portparolka Bele kuće.

Vašington je u sredu predao Moskvi pismene odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama. Stejt department je izrazio nadu da oni neće biti objavljeni i da će ostati predmet diplomatskih pregovora dve strane.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Danas objavljeno

Elezu jedinstvena kazna zatvora od dvadeset godina

M.

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ostavite komentar