"Nadam se da su sve sumnje razriješene u dijalogu sa Rusijom" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Nadam se da su sve sumnje razriješene u dijalogu sa Rusijom”

Predsednik Poljske Andžej Duda izrazio je nadu da su sve sumnje razrešene u dijalogu sa Rusijom o istoriji Drugog svetskog rata.

Predsednik Poljske je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za štampu sa izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom, preneo je TAS.

“Došlo je do ozbiljne razmene mišljenja između poljskih vlasti i ruskih predstavnika”, rekao je Duda i dodao da se nada da su sve sumnje rešene i da više neće biti pokušaja menjanja istorije.

“Mi pozivamo na to. To nam je važno”, naglasio je on.

Govoreći o komemorativnim događajima posvećenim 75. godišnjici oslobađanja logora smrti Aušvic od Crvene armije, Duda je rekao da je to važan dan u svetskoj istoriji.

“Tada su 27. januara 1945. vojnici Crvene armije oslobodili nekoliko hiljada preživelih i najgori period u njihovom životu se konačno završio”, naveo je on.

Događaji u Aušvicu se dešavaju dok Rusija i Poljska vode burnu debatu o istoriji Drugog svetskog rata.

Varšava je kritikovala govor ruskog predsednika Vladimira Putina u decembru. Putin je u tom govoru podsetio da je Sovjetski savez bio poslednja evropska država koja je potpisala sporazum o nenapadanju sa Nemačkom i izneo arhivska dokumenata koja prikazuju tadašnje poljske državljane u lošem svetlu.

Predsednik Poljske optužio je Putina za potpuno iskrivljenje istorijske istine i širenje poststaljinističkog revizionizma.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Uhapšeni pokušao da ubistvo Đokića smjesti sinovima

M.

Nevrijeme širom Evrope, četvoro stradalo u Poljskoj

M.

Protest u Rimu koji je rasplakao i oduševio prisutne

M.

Ostavite komentar