Nacrt budžeta za 2022. godinu upućen Savjetu ministara u proceduru - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nacrt budžeta za 2022. godinu upućen Savjetu ministara u proceduru

Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu u iznosu 1.073.600.000 KM danas je iz Ministarstva finansija i trezora upućen u proceduru usvajanja Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara.

Nakon što je juče Savjet ministara usvojio Okvirni budžet za period 2022-2024. godina stvoreni su uslovi za usvajanje Nacrta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda istakao je da je ovo ministarstvo u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na Okvirnom budžetu i i ovogodišnjem budžetu.

  • Globalni okvir Fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2022-2024. godina usvojen je 30. marta, te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Ministarstvo finansija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao, te očekujemo da se dalje bez poteškoća nastavi dalja procedura usvajanja budžeta – rekao je Bevanda.

Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora je tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

Nakon što Savjet ministara usvoji Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni fiskalni okvir u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu u iznosu 1.073.600.000 KM, od čega je od indirektnih poreza 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara

Danas objavljeno

Dodik: Ustavni sud – svaštarska institucija

Vanja A

Predstavnički dom BiH usvojio Prijedlog zakona o budžetu

Vanja A

Buknulo crno tržiše nafte u Republici Srpskoj

Vanja A

Ostavite komentar