9. Novembra 2022.

Nacionalni štrajk u Belgiji, očekuje se paraliza cijele zemlje

Big Portal

Nacionalni štrajk u Belgiji će paralisati cijelu zemlju, već je otkazano više od 200 letova sa briselskog aerodroma, a željeznički saobraćaju biće u blokadi.

Sindikati i organizacije poslodavaca u ponedjeljak nisu uspjeli da postignu dogovor o kretanju plata i raspodjeli socijalnog koverta u okviru “Grupe desetorice”, saopštio je agenciji Belga predsjednik Saveza preduzeća Belgije Bart de Smet.

Sindikati ukazuju da odbijaju “blokadu plata” u ovom periodu krize i posebno ističu da su bruto marže preduzeća bile “istorijski visoke” u prvoj polovini godine.

S druge strane, organizacije poslodavaca se pozivaju na dramatičnu situaciju za kompanije zbog automatskog indeksiranja koje se primjenjuje, što znači da porast plata slijedi porast inflacije.

  • Situacija se pogoršava iz dana u dan, naše kompanije su u sve težoj situaciji i svi signali su crveni – objašnjava Piter Timermans, generalni direktor Federacije belgijskih preduzeća.

Zbog nacionalnog štrajka zakazanog za danas, avio-kompanije su preventivno već otkazale 55 odsto letova predviđenih za dolazak ili polazak sa briselskog aerodroma, rekla je portparolka aerodroma Natali Pjerard.

Riječ je o nešto više od 200 letova, a očekuje se i blokada željeznica.

Željezničari se žale na “pogoršane uslova rada”, odsustvom “zapošljavanja od suštinskog značaja za održavanje dobrobiti osoblja” i pozivaju na “relevantno finansiranje misija javnih službi”.

Mreža javnog prevoza u Briselu biće ozbiljno poremećena zbog nacionalnog štrajka, upozorila je briselska transportna kompanija.

Mnogi autobusi, tramvaji i metroi će stoga ostati na peronima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare