19. Septembra 2020.

Nacionalni park na Tajlandu poštom vraća posjetiocima smeće koje ostave za sobom

Big Portal

Nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošli vikend u Nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar životne sredine Varavut Silpa-arča je smeće upakovao i vlasnicima vratio poštom.

“Pokupili smo vaše smeće i spakovali u kartonsku kutiju te vam ga šaljemo kući. Ovo bi vas trebalo podučiti da više nikada nigde ne bacate smeće”, stoji u poruci priloženoj u paketu.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi nacionalnog parka pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad.

Ali uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima, piše portal “The Thaiger”.

“Smeće može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju da probave plastični otpad koji ljudi za sobom ostave”, objašnjava Narin Pinsakul iz Nacionalnog parka Kao Jai.

Ministar na svojoj Facebook stranici postavio je fotografiju praznih flaša i kesica od grickalica spremnih za slanje poštom.

Zagađenje životne sredine smećem kažnjivo je zatvorom do 5 godina ili globom do 500.000 bahta (16.000 dolara) prema tajlandskom zakonu o očuvanju životne sredine.

Nacionalni park Kao Jai otvoren je 1962. i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Svojim vodopadima i impresivnim biljnim i životinjskim svetom na više od 2.000 kilometara kvadratnih smatra se jednim od najlepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.

Izvor: N1/Hina

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare